Functionarii din cadrul Primariei municipiului Bacau lucreaza, zilele acestea, la definitivarea „Regulamentului pentru instituirea masurilor de reabilitare termica in municipiul Bacau”. In cursul lunii decembrie 2006 a aparut Hotarirea Guvernului nr.1735/2006, care contine masurile speciale pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte construite in perioada 1950 – 1990. Masurile de reabilitare termica a blocurilor urmaresc imbunatatirea performantelor de izolare termica a elementelor de constructie care delimiteaza spatiile interioare incalzite de exteriorul cladirii precum si cresterea eficientei energetice a instalatiilor interioare de incalzire si de alimentare cu apa calda de consum. Prin OUG nr. 174/2002, s-a prevazut instituirea unor masuri speciale pentru reabilitarea termica precum si asigurarea fondurilor necesare pentru finantarea cheltuielilor privind executarea lucrarilor de reabilitare termica, astfel: 34 la suta din alocatii de la bugetul de stat, 33 la suta din bugetul local si 33 la suta din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari. Tinind cont de interventia asociatiilor de proprietari care informeaza ca nu-si pot constitui fonduri de reparatii deoarece starea materiala a proprietarilor este precara si nu le
permite acest lucru, iar asociatiile au mari datorii la plata cheltuielilor de intretinere catre CET Bacau, Consiliul Local va prelua cota de cheltuieli pentru reabilitare din bugetul local. Pentru ca au existat voci in Consiliul Local care au propus ca locatarii cu posibilitati financiare sa-si plateasca cota parte, Primaria Bacau a elaborat acest regulament pentru instituirea masurilor de reabilitare termica in municipiul Bacau. „Urmeaza sa se infiinteze o comisie energetica prin dispozitia primarului. Membrii acestei comisii vor coordona activitatile din momentul depunerii documentatiei si pina la receptia lucrarilor. Reabilitarea presupune termoizolarea peretilor exteriori, termoizolarea planseului de la subsol, terasa blocului, peretii interiori, inlocuirea usii de la intrare si a instalatiilor de interior acolo unde este cazul”, a precizat Gheorghe Muntianu, seful Serviciului de Administrare a Fondului Locativ si Indrumare a Asociatiilor de Proprietari din cadrul Primariei Bacau. Vor fi selectate blocurile construite pina in 1990. Acestea vor fi selectionate in functie de vechimea blocului, de solicitare, de numarul de apartamente si de structura anvelopei cladirii (placi sau caramizi). „In functie de aceste criterii vom face o planificare a lucrarilor. Dupa aceasta urmeaza expertiza energetica, studiul de fezabilitate, proiectarea si executarea lucrarilor. Pentru ca un bloc sa fie cuprins in program, principala conditie este aceea ca locuitorii sa-si dea acceptul, iar documentele sa fie depuse conform legislatiei in vigoare”, a adaugat Muntianu. La urmatoarea sedinta de Consiliu Local (CL), vor fi puse la punct ultimele detalii privind reabilitarea termica, urmind ca partea de cheltuieli ce trebuia sa fie suportata de asociatiile de proprietari sa fie acoperita conform hotaririi CL.
abc a zis
Regulamentul se va referi si la mansardarea blocurilor. Exista un proiect privind arhitectura blocurilor mansardate agreat de serviciul de arhiectura si urbanism al primariei si avizat de proiectantul blocurilor.
Regulamentul prevede ceva in legatura cu expertizarea constructiilor din punctul de vedere al riscului seismic?
cosmin a zis
sincer cred k ar trebui facute blocurile la intrare in municipiu si cele care sunt la strazile principale…..asa cei care trec prin bacau eu o iau p strazile pricipale si putem facem o figura frumoasa cu blocurile aranjate……
ghicitorul a zis
Eu fiind si proprietar si pe terenul de sub casa il nationalizeaza?
Fulga a zis
Am incredere in acest om. Merita tot respectul. Sa mergeti sa cereti informatii si explicatii, sa vedeti ce prestatie are. Un om cinstit. A fost inspirat primarul sa puna in locul ala (altadata atat de viciat) un om asa onest. Congratulations!
darian a zis
cosmin …stai cumva intr-una din zonele amintite de tine….pentru ca odata reabilitarea facuta si cu subventii de la stat cred ca toti avem dreptul la aceasta…nu doar cei care au „norocul” sa stea in zonele amintite de tine. pentru ca…e din banii nostri, ai tuturor, si toti avem dreptul la confort. plus ca am face o figura mult mai frumoasa daca am avea toate blocuile reabilitate….oricum mai e mult pana departe
elis a zis
cosmin- frigul intra prin pereti si la blocurile care nu sunt la strada ”mare” pe unde trec cei ce tranziteaza oarasul si ce spui tu este ceva …. cum este cu gunoiul dat sub pres.AVEM TOTI DREPTUL LA MAI BINE SI LA CHELTUIELI MAI PUTINE NU?
comunistul a zis
reabilitarea nu este o joaca si mai cu seama nu este facuta de toti zugravii sau toti zidarii,personalul care executa aceasta lucrare este pregatit special,exemplu………
daca placa de polistiren nu are adeziv pus de asa maniera incat pe suprafata de contact interioara sa nu mai
patrunda aierul,atunci, degeaba se mai lipesc aceste placi,
una la mana….doila mana…a nuse comfunda reabilitarea termica cu amveloparea exterioara a blocului.reabilitare inseamna ca se izoleaza termic blocul de acoperisi pina la subsol,interiorsi exterior…asa ca nu mailaudati pe cine nu trebuie.
trei la mana…….mai exista o reabilitare in context propriu
al domnuluprimar si anume reabilitare termica gratuita.
cu tot respectul d.p.d.v. legal asa ceva nu exista decat la bacau si este fara doar si poate imagine publica.
am inteles ca banii respectivi sunt din taxa de salubritate
lucru permisiv dar intrebarea este ,,atunci cu transele anuale de la guvern pentru 2005,2006.2007 ce s-a facut.
in final nu mai amagiti oamenii cu povesti,exista ordonanta 174/2002 care zice totul despre reabilitare.asta inseamna ca transele de la guvern nu sunt date numai bacului si la intreaga tara asta insemnand ca stai sa-ti vina randul.argumentez printr-un exemplu: sunt locatari care au facut singuri reabilitare(amvelopare) conform
unuiaudit conform unui proiect….intrebare:ASTORA DE CE NU LI SE DA INAPOI COTADE PARTICIPATIUNE ADICA 33%DIN COSTUL LUCRARII???????EEEEEE vedeti!!!???
Rul Costel a zis
Stati putin…acu vre-0 10 zile in urma, in sedinta consiliului local ramasese ca cine are bani o sa plateasca cota de 30%, deci se va stabili un prag de venit peste care iti platesti izolarea peretilor. Problema este de ce pretul pt m2 graviteaza in jur de 150Ron?? Cum asa? Cand toate firmulitele astea de prin bacau, care nu lucreaza cu primaria pleaca cu preturi de la 65 ron si nu prea cred ca au lucrari unde sa ia 100 Ron pe m2?Deci primaria lucreaza cu preturi DUBLE, si cei 30% pe care ii plateste locatarii sunt de fapt 50 Ron/m2…diferenta deci nu mai e asa de mare.Si cei care au semnat foile alea in alb care au fost trimise de asociatii cu pretextul ca e totul gratis, acum vor fi obligati sa plateasca 50Ron/m2?! In Final: lucrarea va fi luata de o firma cu contacte la primarie, si care isi va permite sa depuna garantiile de 400.000 Ron, cu pretul de 150 Ron si va fi data la firmele mai micute cu preturi osciland in jurul a 70 Ron. Salutari