Modificarea Codului Fiscal si inasprirea conditiilor in care se acorda drepturile de proprietate intelectuala au stirnit suficiente controverse. Neconcordantele dintre actul normativ prin care au fost operate aceste modificari si normele de aplicare a lui au pus gaz pe foc. Economistii, contabilii, finantistii cauta si acum raspuns la multe intrebari legate de aceste modificari, in speranta ca ele nu mai pot intirzia mult. Termenele pentru depunerea declaratiilor de venit se apropie, iar amenzile pentru nedepunerea lor nu sint deloc mici. Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Bacau ne-a oferit informtaiile certe care sint stabilite pina in acest moment, pe tema veniturilor de natura profesionala. Astazi, despre notiunea de venituri profesionale.
Conform noilor masuri, orice venituri de natura profesionala, altele decit cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit de 16%. Pentru aceste venituri se datoreaza contributii individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj. Constituie venituri de natura profesionala realizate de o persoana fizica, veniturile realizate din orice alte activitati, altele decit cele definite ca „dependente” în Codul Fiscal, desfasurate in afara unei relatii de angajare. In consecinta, se impoziteaza si se datoreaza contributii sociale individuale pentru venituri realizate din activitati independente din activitati comerciale, din profesii libere sau din drepturi de proprietate intelectuala si venituri din activitati independente obtinute de persoanele fizice pentru care se aplica regimul fiscal de retinere la sursa a impozitului pe venit: activitati desfasurate pe baza contractelor de agent, contract de comision sau contract de mandat comercial; contractelor / conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil; expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara.
Sint exceptate din categoriile veniturilor de natura profesionala veniturile realizate din cedarea folosintei bunurilor; investitii; pensii; activitati agricole; premii si jocuri de noroc; transferul proprietatilor imobiliare; alte surse: prime de asigurari suportate de o persoana fizica independenta sau de orice alta entitate, in cadrul unei activitati pentru o persoana fizica in legatura cu care suportatorul nu are o relatie generatoare de venituri din salarii; cistiguri primite de la societatile de asigurari, ca urmare a contractului de asigurare incheiat intre parti cu ocazia tragerilor de amortizare; diferentele de pret pentru anumite bunuri, servicii si alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, fosti salariati, potrivit clauzelor contractului de munca sau in baza unor legi speciale; primite de persoanele fizice reprezentind onorarii din activitatea de arbitraj comercial; orice venituri identificate ca fiind impozabile, altele decit veniturile neimpozabile prevazute la art. 42 din CF; veniturile primite de persoanele fizice din vinzarea bunurilor in regim de consignatie. (Petru DONE)
Lasă un răspuns