Banca Centrală a Rusiei a menţinut neschimbată rata dobânzii de referinţă pentru a treia lună consecutiv, datorită accelerării ritmului redresării economiei ţării, transmite Bloomberg.
Marţi, Bank Rossii a menţinut dobânzii la nivelul minim record de 7,75 la sută, decizie aşteptată de majoritatea analiştilor.
‘Rata dobânzii de referinţă este adecvată şi nu ar trebui modificată din cauza inflaţiei. Măsurile monetare nu pot opri creşterea preţurilor, cauzată de secetă’, a afirmat în 28 august ministrul rus de Finanţe, Alexei Kudrin.
Ministerul de Finanţe a majorat estimarea privind inflaţia în Rusia în acest an, între 7 şi 8 la sută, de la o prognoză precedentă între 6 şi 7 la sută, din cauza secetei care a afectat puternic producţia agricolă şi a determinat Rusia să interzică exporturile de grâu.
Economia Rusiei a înregistrat în iulie o creştere de 2,5 la sută, comparativ cu perioada similară din 2009. Andrei Klepach, adjunctul ministrului rus al Economiei, a estimat că anul acesta economia Rusiei va creşte cu patru la sută, iar producţia industrială va înregistra un avans de 7,6 la sută în 2010.
În 10 august, ziarul rusesc ‘Kommersant’ a estimat că pagubele pe care le-a suportat economia Rusiei într-o singură lună de pe urma secetei şi a incendiilor se ridică la suma de 15 miliarde de dolari şi ar putea constitui unu la sută din PIB-ul ţării.
Calculul vizează doar cheltuielile directe şi consecinţele pe termen scurt asupra economiei, dar urmările pe care le va avea distrugerea mediului înconjurător, mult mai grave, deocamdată nu pot fi calculate, notează publicaţia.
La începutul acestei luni Fondul Monetar Internaţional a estimat că economia Rusiei va înregistra anul acesta o creştere ‘moderată’, de 4,3 la sută, autorităţile de la Moscova adoptând în 2009 măsuri eficiente pentru contracararea efectelor crizei economice mondiale.
‘Conducerea FMI a convenit că principalele provocări vor fi implementarea consolidării fiscale pe termen mediu, atenuarea presiunilor pentru aprecierea monedei şi inflaţiei, restabilirea robusteţii sectorului bancar şi îmbunătăţirea climatului de investiţii prin reforme structurale ambiţioase’, se arată în raportul FMI.
FMI avertizează că: ‘Sistemul bancar este încă sub presiune, iar creditarea se va redresa probabil doar gradual. Totuşi, există semne că acumularea de împrumuturi neachitate la scadenţă este în declin iar băncile şi-au intensificat eforturile de a-şi majora provizioanele şi capitalul’. AGERPRES
Lasă un răspuns