Fermierii bacauani deschid, astazi, 2 septembrie, seria protestelor anuntata de Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli (AJPA), membra a Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Coloana manifestantilor va pleca, de la ora 10,00, din fata Stadionului Municipal si se va indrepta spre Prefectura, unde va avea loc si un miting de protest. Pe 9 septembrie, fermierii vor participa la un mars si un miting de protest in Capitala.
„Agricultura a devenit un domeniu de sacrificiu pentru guvernanti” – sustin fermierii, care spun ca ministrul Agriculturii nu are un obiectiv in folosul acestui domeniu. „Ministrul Agriculturii nu are nevoie de buget si cedeaza, de cite ori i se cere, din saracia pe care o are la dispozitie – se arata intr-o scrisoare deschisa trimisa de LAPAR Guvernului si Presedintiei. La Ministerul Agriculturii se raspunde cu invariabilul «Nu sint bani» cind se solicita solutionarea unor probleme esentiale ale agriculturii. Ministrul da dovada de «prudenta» cind se vorbeste de tehnologii moderne, raspunde «niet» cind este vorba de irigatii, dind vina pe Europa, suspenda cu usurinta acordarea platilor europene complementare, nu pare sa fi participat la negocierea capitolului pentru agricultura din Tratatul de aderare. Ministrul Finantelor, insa, ignora cu usurinta soarta a peste jumatate din populatia tarii si taie, in continuare, fara discernamint, din bugetul Agriculturii. Ministrul Finantelor tine socoteala subventiilor din ultimii douazeci de ani, dar ignora ca acestea au fost, in cea mai mare parte, electorale, ineficiente. Ministrul Finantelor doreste mai multe venituri la buget din agricultura, dar indeamna agricultorii la tehnologii prin rugaciuni. Primul Ministru aproba toate aceste atitudini si le incurajeaza. Pentru primul ministru, agricultura nu reprezinta ceva important, de care sa-si aduca aminte, cind se analizeaza problemele tarii”.
Decapitalizarea pune fermele pe butuci
Ziarul nostru a publicat, pina la aceasta manifestare o serie de articole dupa un dialog pe care l-am avut cu ungrup de fermieri: Petrisor Olteanu, din Racaciuni, Sorin Ghergheluca (Traian), Ion Furdui (Sarata), Pavel Moraru (Traian) si Constantin Enache (Sarata) si presedintele AJPA, Daniel Ciobanu. Pe linga problemele aratate pina acum, am retinut ca si lipsa de capitalizare are consecinte complexe asupra unei ferme agricole. Prima s-a vazut, deja, odata cu valul de calamitati naturale din aceasta vara. „Ne-a batut gheata – a spus Sorin Gherghelas – si n-am facut mai nimic la griu. Nu ne-am putut asigura culturile, din lipsa de bani, deci nici despaguburi nu ne-a dat nimeni”. Fara bani, nici de tehnologie si tehnica moderna in fermele mici nu poate fi vorba. Numai un tractor, de putere medie, de 70 CP, ajunge, cel mai ieftin, la 39.000 de euro. Suma enorma pentru fermier. „Problema noastra, aici – a opinat Ion Furdui – este lipsa unei banci dedicata agricultorilor, lipsa creditelor cu dobinda mica si pe temrne lung. Nici Fondul de Garantare a Creditului Agricol nu ne poate ajuta. Se subventioneaza creditele, spune statul, dar comisioanele bancare si dobinzile aplicate sint atit de mari, incit mai ramii cu jumatate din cit ceri bancii”. Pentru a nu mai vorbi de monopolul pe care unii il au pe piata imput-urilor, a ingrasamintelor chimice in special, dar nu numai, de unde si preturile lor foarte mari.
Asupra altor opinii pe aceasta tema vom reveni in articolele viitoare.
Lasă un răspuns