Cu vreo 20 de ani in urma, am cunoscut un director de fabrica de-a dreptul ciudat. Devenise celebru in Bacau pentru duritatea sa, pentru cinismul cu care aplica sanctiuni in stinga si-n dreapta, pentru cele mai marunte „erori de comportament”. La nici 24 de ore dupa ce a fost numit sef absolut peste intreprindere, insul a ordonat o mare adunare a responsabililor de sectii, ateliere, birouri etc. Principalele lui reprosuri se refereau la florile uscate si pajistile neingrijite, la vopsirea gardului de la intrarea in unitate, la cit de lungi erau mustatile unor angajati si – culmea managementului socialist! – la cine are dreptul sa foloseasca masina de serviciu. Atunci am inteles, „pe viu”, ce inseamna lipsa de creativitate si incompetenta sefului care vrea sa impresioneze cu… biciul pe cei din jur. Viata mi-a oferit, mai apoi, destule ocazii in care sa cunosc variante ale directorului despre care va vorbesc. In timp, am inteles ca seful care se plinge de activitatea subalternilor sai este cel putin la fel de incompetent ca si cei reclamati. De asemenea, obsesia pentru curatenia exagerata, pentru ordinea artificiala (care nu duce la eficienta economica sau innoire tehnologica) sau pentru aspectul exterior al lucrurilor este caracteristica arivismului agresiv. Micii dictatori sint mereu stresati de dezordinea naturala a evenimentelor si fac din maruntisurile vietii principala lor preocupare… Nu conteaza ca rolul unui director (mai nou, manager) nu este acela de a verifica presiunea exercitata asupra mopului de catre femeia de serviciu; el vrea sa fie prezent in toate, pina si in chestiunea frecventei cu care se trage apa la toaleta. Conteaza atitudinea de moment, nu rezultatele pe termen lung.
Mi-am adus aminte de toate acestea vazindu-l pe iubitul nostru presedinte aterizind pe malurile Sucevei si ale Siretului. Priceput la toate, a impartit ordine in stinga si-n dreapta, fara a lasa loc pentru comentarii. A cerut sa fie intrerupte concediile de odihna ale functionarilor din Moldova pe motiv de inundatii. Nu stiu ce importanta are ca un numar de inspectori, contabili sau referenti sint readusi in birouri sau trimisi prin luncile inundate. Ce sa faca? Sa se aseze cu piepturile in fata puhoaielor precum soldatii in izmene de la Marasesti? Mai important ar fi – cred… – sa existe utilaje functionale, fonduri pentru reconstructie, legi drastice pentru cei care au distrus amenajarile hidrologice si echipe de interventii bine instruite. Acolo, la locurile dezastrelor, este nevoie de profesionisti care stiu ce au de facut si care au nevoie doar de dotarile cerute ani la rind. Orice functionar chemat din concediu sa devina bagator de seama printre taranii disperati care isi cauta orataniile luate de ape mai mult incurca si enerveaza. Poate tocmai de aceea imi place de dl. Dobre, de la Mediu, care prefera sa stea in Capitala si – de acolo – sa coordoneze, pe baza datelor transmise de specialisti, activitatile din zonele calamitate. N-ar ajuta cu nimic la indepartarea urmarilor inundatiilor daca dl. Dobre ar marsalui in cizme de cauciuc prin nordul Moldovei sau daca i-ar mustrului pe primari pentru ca sint prea elegant imbracati. Nici nu cred ca i-ar sta bine sa spuna el unde se adaposteste o vita sau cum se minuieste o lopata… Situatia normala – chiar si-n vreme de sinistru – este aceea in care fiecare face exact ce se pricepe mai bine si isi asuma responsabilitatea pe zona sa de activitate. Hei-rup-ismul caracteristic romanilor este, uneori, mai pagubos decit o viitura…
RomanoSpaniol a zis
La acest tip de calamitati,ar trebui sa se faca un comandament de urgenta,din partea guvernului si conduceri fiecarui judet si sa spuna.Toti proprietari de utilaje ce pot ajuta la curatenia satelor calamitate,sa ia o saptamana de concediu s-au mai mult si sa se prezinte la fata locului.Iar noi conducerea,va punem la dispozitie motorina si mancare,sa putem ajuta pe cei batuti de soarta.Aducetiva aminte ,ca Germani dupa razboi,pentru a reface totul dupa bonbardament,au pus mana de la mana si au lucrat fara sa ia salariul o bucata de timp bun.Faceti si voi la fel,dati dovada de respect,ca nu se stie maine ce va fi…
Catalin a zis
De acord cu ce spune RomanoSpaniol, insa mai intai sa se explice cum si cine au furat instalatiile de la lucrarile hidrologice, de ce nu-si asigura lumea acareturile, de ce satenii stau la crasma pana vine Guvernul sa le dea mancare si case noi. Chestia cu muncitorii din fabrici si uzine care sa vina la munca patriotica pentru ca niste oameni nu au dat crezare avertismeteor si nu si-au pus la adapost bunurile din case si animalele ramane o aberatie. Intreb doar atat: turistii care au fost prinsi, in Maramures, de viituri si apele le-au luat masinile vor primi cate un autoturism nou de la Guvern? Pentru ca unii si-au pierdut casele (si din vina lor), altii au pierdut masinile… Ambele situatii se refera la proprietati private. Inteleg sa fie construite locuinte sociale in care sinistratii sa stea cu chirie pana is vor ridica din fonduri proprii alte case.