Generalul de divizie Daniil Lazar, combatant in cel de-al Doilea Razboi Mondial, decorat de Regele Mihai pentru eroismul sau, a incetat din viata la sfirsitul lunii trecute la Bucuresti, la virsta de 90 de ani. Generalul Daniil Lazar, fiu al lui Gheorghe si al Ecaterinei Lazar, originari din „comuna urbana” Slanic Moldova – satul Cerdac, s-a nascut la 30 mai 1920 la Tirgu Ocna. Scoala primara a absolvit-o in satul Cerdac, devenind apoi elev al Liceului Militar din Cernauti. Din cauza unei boli
pulmonare, este transferat in penultima clasa de liceu, la Liceul Teoretic din Bacau, pe care il absolva obtinind si bacalaureatul in 1940. Toate vacantele din cei 8 ani de liceu si le petrece la Cerdac alaturi de parintii sai, unde se inscrie si cinta in corul bisericii. Anii celei de-a doua mari conflagratii a lumii il prind ca elev al Scolii de Ofiteri. La ordinul maresalului Ion Antonescu „Ostasi, va ordon: treceti Prutul!”, Daniil Lazar participa la eliberarea Basarabiei de sub ocupatia rusa.
Incadrat in Compania 13 mitraliere din Regimentul 27 Dorobanti, in cursul noptii de 30 spre 31 august 1941, este grav ranit la cap de o schija de obuz greu, fiind salvat in ultimul moment de sanitarele sovietice. Devine membru al miscarii antifasciste din Romania, contribuind la formarea de unitati militare romanesti cu care va lupta impotriva trupelor germane. La intoarcerea de pe front, Regele Mihai I al Romaniei il decoreaza cu „Ordinul Steaua Romaniei” – clasa Ofiter, „Coroana Romaniei” – clasa Ofiter si „Coroana Romaniei” – clasa Cavaler. Dupa razboi, ca ofiter combatant si licentiat al Academiei Militare, devine General de Divizie, de Comandament si Stat Major de Arme Intrunite. A lucrat vreme de 8 ani in strainatate, in Casablanca si Berlin, iar timp de 57 de ani a fost casatorit cu Elena, impreuna cu care are un copil si un nepot, ambii cu functii importante in servicii
din SUA si Canada. „Ca un adevarat fiu al satului, impartasind dorinta consatenilor de a avea un lacas de inchinare nou, domnul general Daniil Lazar a dorit din tot sufletul ca aceasta dorinta sa devina realitate, contribuind cu o suma importanta pentru constructia noii biserici din Cerdac. Ii multumim pentru tot ceea ce a facut. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!”, a spus pr.Valentin Ilie, parintele Parohiei „Sf.Gheorghe si Cuvioasa Eufrosina” din Cerdac, localitate componenta a statiunii Slanic Moldova. (Romulus Dan BUSNEA)
observ a zis
Fotografia vizeaza pe altcineva sau informatiile din articol nu sunt exacte. Exista neconcordante evidente, sesizabile de orice militar de cariera!
top gun a zis
fii mai explicit, observatorule! majoritatea dintre noi nu am avut treaba cu armata si asa este frumos, sa argumentezi afirmatiile, altfel esti doar un carcotas.
justitiarul a zis
Mai bine ramaneam cu nemtii si luptam cu ei pana la capat. Destepti au mai fost romanii…ca niste curve ne-am dat cu rusii,ca si ei au fost niste domni cu noi. Si uite unde sunt nemtii,si unde sunt romanii. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace
romulus a zis
Stimate „observator”, ati mai avut interventii care nu au avut nici un fundament. Articolul este corect redactat si se bazeaza pe informatii din arhiva. Singura neconcordanta, o constituie uniforma purtata la acea data, deorece fotografia detinuta il infatiseaza pe Daniil Lazar in uniforma de colonel cu taote decoratiile obtinute si nu in cea de general. Asta e tot. Fotografia il reprezinta pe acest erou, iar importante raman actele savarsite de catre acesta. Autorul
observ a zis
Romulus Dan Busnea, la uniforma ma refeream; acest model de uniforma a fost ( re)introdus in armata Romaniei in anul 1990. Ma surprinde lipsa uniformei de general; pentru generali se asigura uniforme si in rezerva si in retragere.
observ a zis
O mentiune, eu numai „observ” , nu sunt „observator” ..acreditat ! Nu este cazul sa te aprinzi asa repede.
romulus a zis
Pentru dv., (daca veti dori ) va voi transmite o fotografie a lui Daniil Lazar in costumul de general dupa ce o voi primi de la familia aflata la Bucuresti. Va mai dura un pic, deorece nu a trecut o luna de la trecerea la cele vesnice ale generalului slanicean. Dar voi demonstra ca nu am gresit cu nimic, doar ca nu aveam in posesie o fotografie mai recenta la data publicarii articolului. Cele bune, autorul (ma puteti contacta prin intermediul redactiei).