Lucrarile la cladirea fostei Biblioteci Judetene Bacau, care adaposteste, acum, Centrul pentru Actiuni de Salvare si Prevenire a Dezastrelor, au fost receptionate ieri, 19 octombrie. Obiectivul este cuprins in Proiectul de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatiilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta, finantat dintr-un imprumut de la Banca Mondiala si cofinantat de Guvern.
Cladirea fostei biblioteci face parte din categoria constructiilor importante (care au o pondere de 10% din totalul obiectivelor cuprinse in acest Proiect). Fiind monument de arhitectura inclus în Lista Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice (compusa din doua corpuri – Corpul A, construit dupa anul 1850 si Corpul B, construit în anul 1896), cladirea a fost expertizata în anul 2000, cind s-a stabilit încadrarea în Clasa I de risc seismic cu risc ridicat de prabusire. Ambele corpuri si parterul (modificat si decorat în anul 1890) au suferit avarii grave, datorita vechimii, tehnicilor de executie specifice epocii în care au fost construite, modificarilor facute de-a lungul existentei constructiei, lipsei unei întretineri si exploatari adecvate si, nu în ultimul rind, succesiunii de cutremure (in 1940, 1977, 1986 si 1990).
Lucrarile executate au avut ca obiectiv principal consolidarea si modernizarea ambelor corpuri de cladire, pentru a satisface noile cerinte functionale, de asigurare la actiuni seismice si de modernizare tehnica. Valoarea totala a investitiei la momentul receptiei lucrarilor este de peste 2,5 milioane de lei, din care Consiliul Judetean Bacau a contribuit cu peste 1,5 milioane de lei (60,74%). Cladirea a fost reamenajata pentru activitatea centrului pentru Actiuni de Salvare si Prevenire a Dezastrelor, asa cum reiese dintr-un comunicat oficial al Ministerului Dezvoltarii. „Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, in calitate de Administrator de Proiect si coordonator al lucrarilor, în colaborare cu beneficiarul acestui obiectiv de investitie – Consiliul Judetean Bacau, a realizat o lucrare ce se aliniaza la standardele actuale de management al situatiilor de urgenta si care contribuie la cresterea gradului de siguranta a obiectivului în cazul producerii unor seisme majore” – se arata in comunicat. (Petru DONE)
ovidiu a zis
Mi se pare ca e una din cele mai frumoase cladiri din Bacau si au renovat-o destul de bine.
mihaela a zis
Nu stiu de ce aceasta institutie trebuia sa fie chiar in centrul orasului, ce vom face , vom auzi si alarmele lor pe langa claxoane, sirene , zgomote exagerate in centrul unui oras? parca se punea problema perspectivei unui pietonal in centru , ce vor face atunci masinile de interventie? Pe de alta parte aici, candva a fost primaria istorica, apoi biblioteca, usor de ajuns din orice punct al orasului, pacat ca traditiile se desconsidera din motive de neinteles; sunt atatea spatii goale unde ar fi putut fi mutata Unitatea respectiva ,nu neaparat cladire de patrimoniu si incarcatura emotionala „cea mai veche cladire din oras”, restaurata cu eforturi remarcabile pentru ce/ pentru a depozita corturi si materiale pentru prevenirea dezastrelor? imi aminteste de proverbul cu chelul si tichia de margaritare. eu nu stiu cat s-ar bucura fondurile europene daca ar fi informati exact de destinatia cladirii de patrimpniu in care s-a investit atat,nu stiu parca nu mai judecam chiar de loc.
touareg a zis
Eu cred ca destinatia cladirii e temporara.
Prietenii stiu de ce !