Costică Suvac, cel mai bun navomodelist pe care l-a dat Bacăul, s-a stins din viață sîmbătă, 24 august 2002, la numai 43 de ani, împliniți pe 23 iunie. Un crunt amalgam de boli care i-au afectat stomacul, pancreasul și ficatul, în cei 13 ani cît a fost marinar de cursă lungă, l-au terminat fizic. Pasiunea sa pentru ambarcațiuni, modele sau în mărime naturală, i-a fost fatală. Și-a transformat modestul apartament de pe Mioriței, în care locuia împreună cu mama sa, într-un atelier de lucru. A plătit cu viața nopțile nedormite pentru a realiza navomodele precum „Bismark”, „Scharnhorst” sau „Hood”, medaliate în concursuri naționale și internaționale (n.r., campionate europene sau mondiale). Cînd a murit, lucra la „HMS Rodney”, modelul unui cuirasat britanic construit în 1926. A cărat cu spatele lăzile cu navomodele și a dormit prin gări sau autogări înainte de concursuri, pentru că nu avea banii necesari să-și permită o cameră la hotel.
Și-a dedicat întreaga și scurta sa viață vapoarelor și mamei sale, acum în vîrstă de 77 de ani, dar de care nu mai poate avea grijă. A preferat să muncească în loc să mănînce, a preferat să lucreze 18 ore pe zi în loc să se odihnească. Vineri, 23 august 2002, căuta să găsească în piață de-ale gurii, în limita bugetului infim de care dispunea. De sîmbăta trecută nu mai face piața, pentru că sufletul său a urcat la cer. Pentru mama sa, care a mai pierdut un fiu acum zece ani, este o cruntă și grea lovitură. El a ținut ascunsă durerea în suflet și nu s-a căinat niciodată. La Campionatele Mondiale de anul acesta de la Hanovra a fost internat în spital, chiar în timpul desfășurării concursului, dar a ținut acest lucru secret față de cea care i-a dat naștere, ca să o protejeze. A muncit o viață și a murit sărac, deși navomodelele sale sînt cotate la zeci, poate chiar sute, de mii de dolari. „Bismark” se află acum în posesia lui Traian Băsescu, dar pe Suvac nu l-a interesat că a primit pe ea contravaloarea cîtorva mii de dolari. Cu acei bani a putut să participe la o altă expoziție, să-și plătească transportul și să cumpere vopsele sau piese. Spre exemplu, doar pe documentația de la „Scharnhorst” a dat 450 de lire sterline.
Înmormîntarea va avea loc astăzi, la Cimitirul Sărata, la ora 11. Cortegiul funerar va pleca spre locul de veci de la sediul Sport Club Bacău, acolo unde prietenii, colegii și cunoscuții îi vor aduce un ultim omagiu. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească! (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns