• aceasta va avea loc pe 27 septembrie
La Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău au început pregătirile în vederea organizării bursei locurilor de muncă pentru absolvenții de liceu și facultate din acest an. Bursa, aflată la ediția a treia, va avea loc pe 27 septembrie și se va desfășura la Bacău, Onești, Buhuși și Comănești. „La Bacău preconizăm să organizăm bursa la Muzeul de Istorie, la Buhuși și la Onești la sediul agențiilor locale, iar la Comănești în incinta unui liceu”, ne-a declarat Claudiu Boangiu, purtător de cuvînt la AJOFM Bacău. Instituția și-a propus să contacteze peste 200 de agenți economici din municipiul Bacău și inspectorii au purces pe teren în vederea contactării unităților comerciale cu oferte de locuri de muncă. Totodată, telefonic, vor fi contactați alți 150 de patroni. Agențiile locale vor centraliza locurile de muncă vacante din fiecare zonă.
Instituția care-i are în grijă pe șomeri a efectuat o sondare a pieței locurilor de muncă pentru absolvenți încă din luna mai, cînd s-au identificat 73 de slujbe pentru tinerii cu studii superioare (ingineri politehniști, în industria alimentară, ușoară, și petrol, dar și pentru economiști), 53 pentru cei cu studii medii (mecanici, vînzători, operatori în industria lemnului, asistenți medicali) și 467 cu studii profesionale sau complementare (muncitori în construcții, confecții, lăcătuși, tîmplari, prestări servicii). „Aceast ofertă va fi reactualizată, pentru a se ști dacă s-au mai adăugat sau nu și alte locuri de muncă”, a mai precizat Claudiu Boangiu.
Anual, în județul Bacău, numărul absolvenților de licee, școli profesionale sau de ucenici este de circa 9.000. Dintre aceștia, doar în jur de două mii au șansa de a urma o facultate. Restul sînt obligați să-și caute un loc de muncă, fie apelînd la cunoștințe, fie de prin ziare, fie prin AJOFM Bacău. Statisticile instituției care-i are în grijă pe șomeri arată că anul trecut au fost anagajați 240 de absolvenți. Pînă în prezent, pe parcursul acestui an, au fost angajați 56 de tineri.
Agenții economici care încadrează absolvenți primesc pentru fiecate tînăr o contribuție echivalentă cu salariu minim brut pe țară, pe o perioadă de 12 luni și are obligația să păstreze raporturile de muncă cel puțin trei ani. Dacă absolventul este persoană cu handicap, angajatorul va primi 1,5 salarii minime brute pe țară, pe o perioadă de 18 luni și are obligația de a-l păstra angajat trei ani. (C.T.)
Lasă un răspuns