Proba scrisa pentru permisul de conducere a devenit, incepind de ieri, istorie. La fel ca si vechile chestionare ce se mai gasesc inca in comert, si care au devenit inutile, spun examinatorii. Si asta, dupa ce ieri dimineata a fost lansata si in Bacau metoda examinarii pe calculator.
Modalitatea de examinare este foarte simpla. O întrebare are trei variante de raspuns din care candidatul selecteaza una sau doua, doar atingind ecranul calculatorului. Ca element de noutate, a fost scoasa varianta „Niciun raspuns valabil”, ceea ce usureaza mult sarcina candidatilor. Ieri dimineata, peste 200 de candidati era pregatiti sa inaugureze noua metoda de examinare. Probabil si din cauza emotiilor, in prima serie, procentul de promovabilitate a fost de 40 la suta. Surprinzator, multi dintre ei au iesit dupa nici zece minute, desi termenul maxim de rezolvare al testului era de 30 de minute. „Asta deoarece dupa cinci raspunsuri gresite, programul se intrerupe si candidatul trebuie sa paraseasca sala de examen, respins. El poate sta in fata calculatorului si 29 de minute, si daca rezolva pozitiv testul intr-un minut, este declarat admis. Avantajul este ca poate sa se gindeasca si poate anula orice raspuns pe care il considera gresit in limita timpului acordat. Candidatul vede în fata calculatorului ca a luat, ca nu a luat, se da pe loc raspunsul admis sau respins”, ne-a declarat comisarul sef Virgil Hustiu, ofiter la Serviciul Permise de Conducere Bacau.
Trebuie sa invete
Specialistii sustin ca noua metoda va avea succes. „Echipamentul acesta nu permite nici un fel de manevra care sa duca la fraudarea examenului”, ne-a declarat Mihai Ciobanu, ofiter MIRA, sef Birou Examinari din cadrul Directiei Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor Bucuresti. Testul teoretic este compus practic din doua parti; un test de acomodare, format din trei intrebari, cu raspunsuri optionale, respectiv testul propriu-zis. Acesta este format din numarul de intrebari si raspunsuri optionale specific fiecarei categorii, pentru care candidatul solicita permisul. Trebuie precizat ca indiferent de rezultatul obtinut la testul de acomodare, candidatul va trece la solutionarea testului propriu-zis. Fiecare test poate contine intrebari cu unul, doua sau trei raspunsuri corecte, iar pentru validarea acestora trebuie atinsa
tasta corespunzatoare variantei sau variantelor corecte. „Pina acum, cursantii invatau doar pe baza chestionarelor, si nu mai citeau legea. Asta este si vina instructorilor, care de acum vor renunta la chestionarele invechite din 1982, si vor pune elevii cu burta pe carte. Credem ca in acest fel va creste si promovabilitatea si, implicit, nivelul de cunoastere”, a mai spus ofiterul MIRA. Bacaul este al 12-lea judet din tara in care a fost inaugurata testarea pe calculator, urmatoarele vizate fiind Vaslui, Constanta, Tulcea, Galati si Braila.
Lasă un răspuns