Facturarea gazelor naturale in unitati energetice a produs confuzie in rindul consumatorilor bacauani. „Schimbarea” a coincis cu majorarea tarifelor la gaze, de 12,5 la suta. Aceasta miscare a E.ON gaz face ca oamenii sa nu poata aprecia care este de fapt cresterea reala a tarifului in situatia emiterii facturii in kilowati ora, si nu in metri cubi, cum a fost pina acum. Schimbarile intervenite sint menite sa creeze confuzie si, cel mai probabil, produc o crestere a tarifelor peste procentul anuntat de ANRE. Lipsa de pregatire a operatorilor pentru trecerea la noua modalitate de tarifare este unul din neajunsurile noului sistem de tarifare, care poate duce la erori in modul de calcul al facturii.
O formula de calcul aparent simpla
Conversia volumelor de gaze naturale in unitati energetice prevede o formula de calcul aparent extrem de simpla: energia gazelor este data de volumul corectat (volumul masurat în metri cubi) inmultit cu puterea calorifica superioara, la temperatura de combustie de 25 grade Celsius (Kwh/metri cubi). „S-a argumentat ca facturarea în unitati energetice da posibilitatea consumatorului sa compare costurile legate de diverse solutii de incalzire, ca si cum respectivul consumator ar fi un mare specialist in formule de calcul ale puterii electrice sau puterii calorifice a gazelor naturale. Tocmai la acest din urma capitol apar problemele”, comenteaza un reprezentant E.ON Gaz, sub rezerva anonimatului.
Puterea calorifica este cheia problemei
Puterea calorifica a gazelor naturale este data de cantitatea de caldura degajata de un metru cub de combustibil gazos, prin ardere completa. Specialistii folosesc o ecuatie de ardere a metanului, care da in final doua feluri de puteri calorifice: puterea calorifica superioara, la care se refera Regulamentul de masurare a gazelor, si puterea calorifica inferioara despre care nu se spune absolut nimic. Aceste amanunte sint importante pentru simplul motiv ca diferenta între cele doua puteri calorifice este de circa 11 la suta, respectiv puterea calorifica superioara este mai mare cu 11 la suta fata de cea inferioara.
Platim mai mult
Concluzia specialistilor este ca platind energia, respectiv kilowati ora, consumatorul obisnuit plateste cu aproximativ 11 la suta mai mult. Decizia ANRE de a nu creste tarifele la gaze cu 24 la suta, cit au solicitat cele doua societati de distributie, ci cu doar 12,5 la suta, se traduce prin plata gazelor in unitati energetice. Diferenta o platim, dar habar n-avem.
wasp a zis
nu se discuta nimic de GPL ! el nu suporta taxe -de drum etc si totusi se scumpeste constant! In tari UE este subventionat-Italia acorda 350 euro ajutor pt cei ce-si monteaza instalatie GPL pe autoturism -motivul:este considerat combistibil ecologic ! la noi linisteeeeeeeeee !!!
votant a zis
Deviza E-ON ca de altfel a fiecarei societati ale carei venituri sunt publice : In fiecare minut se naste un prost , totul este sa-l gasesti ; in cazul nostru tot poporul raman in frunte cu ANRGN un grup de fraieri numiti politic.
votant a zis
Deviza E-ON ca de altfel a fiecarei societati ale carei venituri sunt din fonduri publice : „In fiecare minut se naste un prost , totul este sa-l gasesti” ; in cazul nostru tot poporul raman in frunte cu ANRGN un grup de fraieri numiti politic.
fochistu a zis
Baietii isi fac oricum profitul. Evident de la noi, platitorii. Pai de unde sa aiba ei venituri de mii de euro, concedii de 60-70 milioane subventionate, prime si alte avantaje. Ati ghicit… De la noi, fraierii… Asadar, sa ardem gazul!