Cu aproape doua milienii si jumatate in urma, parintele istoriei, Herodot, spunea: „Cind incepe un razboi, prima victima este adevarul.” Aceste vorbe descriu exact ceea ce se intimpla in Caucaz. Conflictul dintre Georgia si Rusia este disproportionat. De aceea inclin sa cred ca exista si un posibil aranjament cinic al marilor puteri. Orice om cu mintea intreaga stie ca este imposibil un razboi intre o armata de peste un milion de soldati dotata cu cele mai sofisticate arme si o adunatura de voluntari entuziasti – vreo 35 de mii in total! – care agita niste puscoace inutile. Presedintele georgian – numit in cercurile diplomatice europene „Pompierul piroman” – a incercat marea cu degetul. A crezut ca poate implica Occidentul intr-o afacere personala. A atacat fortele separatiste din Osetia de Sud (proprii lui cetateni) convins fiind ca Moscova va reactiona. Urmarea? Shakashvili credea ca NATO va sari din bocanci si va mitralia trupele rusesti. Realitatea este mult mai complicata. Rusia a depasi perioada de umilinta din anii ’90, cind era macinata de luptele dintre oligarhi si de crizele economice interminabile. Acum incepe sa renasca sentimentele imperiale. Putin a readus Rusia in cercul select al marilor puteri. Domina lumea moderna nu doar militar, ci mai ales energetic. Economia s-a refacut in mare parte, iar industria militara pare sa se fi modernizat mai repede decit prevedeau analizele internationale. Acum, este parte de neignorat in toate chestiunile arzatoare geopolitice: situatia din Afganistan si Irak, dosarul nuclear iranian, oleoductele pentru aprovizionarea Uniunii Europene si cite altele… Timp de mai bine de un deceniu, Rusia a suferit pe altarul reconstructiei sale. Acum nu mai crede nici in lacrimile dusmanilor, nici in cele ale prietenilor.
In momentul in care citeva tari europene pro-americane s-au grabit sa recunoasca asa-zisul stat Kosovo, Moscova atragea atentia asupra precedentului creat. Nu s-a sfiit atunci sa numeasca Georgia drept teatru pentru viitoarele actiuni de tip kosovar. Chiar daca nu a recunoscut dupa tot tipicul diplomatic regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud, Putin a promovat relatii economice privilegiate cu aceste zone si a aprobat cetatenia ruseasca pentru locuitorii din Caucaz care au solicitat asa ceva. In acest moment, de exemplu, cei aproximativ 70 de mii de locuitori din Osetia de Sud, care traiesc pe un teritoriu de 3000 de km patrati, sint, in proportie de peste 90 la suta, cetateni rusi. Acesta este motivul pentru care trupele Moscovei au intervenit pe teritoriu (neguvernabil) georgian. Putin spune ca are dovezi privind crimele umanitare ale autoritatilor din Georgia impotriva osetinilor. Ba chiar cere formarea unui tribunal international pentru pedepsire celor vinovati de genocidul etnic din Osetia. Adica foloseste „reteta Kosovo” asa cum a invatat-o de la occidentali. Foarte greu le va fi americanilor sa condamne actiunile de bombardare a teritoriului georgian cita vreme chiar ei au bombardat Belgradul pentru a apara dreptul la secesiune al unor cetateni sirbi din Kosovo… Acelasi lucru il fac rusii pentru a apara dreptul la autodeterminare al abhazilor si osetinilor.
Dincolo de formularile diplomatice se afla acei oameni manipulati care cad victime pe altarul unde a sucombat si adevarul. Citesc stirile despre conflictul caucazian si, inainte de a trage vreo concluzie, caut sa aflu care este agentia-sursa: din Franta, din America, din Rusia, din China? In functie de origine, textele incrimineaza ori pe rusi, ori pe georgieni. Singurul adevar incontestabil este ca oamenii mor impuscati si cladirile cad sub loviturile obuzelor…
Lasă un răspuns