Programul de incasari din judetul Bacau la Bugetul consolidat al statului a fost realizat, in primele zece luni ale anului, in proportie de 101% (peste 1.066 de milioane de lei). Peste acest nivel au fost incasarile la Bugetul asigurarilor sociale de stat, cu aproape 107% (aproape 393 de milioane de lei) si la aproape 101% (aproape 156 de milioane de lei) au ajuns si incasarile la Bugetul Fondului national unic de sanatate.
Usor sub program au fost incasarile la Bugetul asigurarilor pentru somaj (doar 91,73%, adica 13.18 milioane de lei) si la Bugetul de stat (97,58%, adica 505 milioane de lei).
«Ne-am fi dorit un procent mai mare – a declarat directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau, Mircea Muntean -, dar, avind in vedere ca situatia economica a judetului se afla, oarecum, intr-o scadere, aceasta s-a reflectat si in situatia Fiscului. Totusi, putem arata ca pentru perioada iunie – octombrie 2010 incasarile au fost cam la nivelul anului trecut».
Cu ochii pe datoriile contribuabilior la Buget, finantistii au procedat si la executari silite. Suma realizata la bugetul general consolidat in primele zece luni ale anului, prin modalitati de executare silita atit pentru contribuabili persoane juridice, cit si persoane fizice este de 124,03 milioane de lei, reprezentind 11,30% din totalul încasarilor la bugetul general consolidat.
In ordine descrescatoare, sumele executate au fost in contul Bugetului de stat (73 de milioane de lei), Bugetul asigurarilor sociale de stat (37 de milioane), Bugetul asigurarilor sociale de sanatate (13 milioane de lei) si Bugetul asigurarilor pentru somaj (aproape doua milioane de lei). S-au emis 62.000 de somatii, au fost operate 16.000 de popriri de conturi si 2.988 de popriri la terti si au fost facute 439 de sechestre de bunuri imobile si 225 de bunuri mobile.
„Faptul ca oferta imobiliara a scazut – a precizat Mircea Muntean -, si valorificarea bunurilor a fost foarte greoaie, de multe ori inexistenta. Noi am cautat ca bunuril sa fie cit mai bine valorificate. Bacaul a fost primul pe tara, in 2006 – 2007, la valorificarea bunurilor sechestrate. Acum, in toata tara piata imobiliara este la pamint”.
In plus, se cheltuie destul de mult cu publicitatea ofertelor de valorificare, iar cumparatorii cauta, de regula, sa preia bunurile pe un pret de nimic.
„De multe ori – a mai spus directorul executiv al DGFP – am dat posibilitate contribuabilului sa vinda bunurile sub sechestru, pentru a obtine cel mai bun pret, din care sa recuperam si noi datoria si sa ramina si el cu ceva”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns