Autoritatile locale care nu-si pun la punct serviciile de gestionare a deseurilor in aria de competenta risca amenzi usuratoare. Garda Nationala de Mediu- Comisariatul Judetean (GNM-CJ) Bacau aminteste primariilor, cu precadere celor din mediul rural unde se intimpina in special probleme, ca incepind de anul viitor, responsabilitatea asupra gestionarii deseurilor revine in totalitate acestora.
„Legislatia de mediu este multa mai drastica in acest sens, astfel ca, din 2011, atributiile unitatilor administrativ teritoriale se vor extinde la toate categoriile de deseuri generate pe teritoriul localitatii. Ne referim aici la deseurile din echipamente electrice si electronice (DEEE) si la deseurile din constructii si demolari pentru ca, in cazul gestionarii celorlalte tipuri de deseuri ca cele menajere, ambalaje – hirtie, carton, plastic, primariile au atributii inca din anul 2000, conform prevederilor legislative”, a spus Iuliana Romaniuc, comisar sef GNM -CJ Bacau.
Conform noilor prevederi legale aplicabile de la intii ianuarie 2011, primariile au obligatia de a se ocupa exclusiv de gestionarea acestor tipuri de deseuri, in ceea ce priveste DEEE, autoritatile trebuind sa asigure cel putin un punct de colectare in fiecare localitate, sa organizeze cel putin o data pe trimestru actiuni de tipul „Marea Debarasare”, sa asigure colectarea, gestionarea si predarea lor catre societati autorizate in valorificarea lor.
Referitor la deseurile din constructii si demolari, conducerea GNM-CJ Bacau spune ca primariile au obligatia de a controla titularii de constructii la modul de gospodarire a lor, inclusiv de a le elimina pe cele istorice existente pe teritoriul acestora.
Totodata, informeaza institutia, potrivit unui proiect de lege, la eliberarea autorizatiei de construire si/sau demolare se va constitui un fond de garantare prin care titularul de constructie il va face, fond care urmeaza sa fie restituit numai dupa ce reprezentantul primariei se asigura ca deseurile au fost gestionate si valorificate corespunzator.
„Cele mai multe primarii din judet au constientizat faptul ca protectia mediului este foarte importanta si ca responsabilitatile in acest sens nu pot fi ocolite.
Din pacate, mai exista inca primari care nu-si cunosc obligatiile si sfideaza autoritatile de mediu. Precizam ca legea, nu noi, prevede amenzi pentru neindeplinirea obligatiilor, iar acestea sint foarte mari, cuprinse intre 20.000 si 50.000 lei”, a mai spus Iuliana Romaniuc, comisar sef GNM-CJ Bacau.
Lasă un răspuns