Cartile pentru infiintarea operatorului regional de apa, forul care va reprezenta intreg judetul in fata finantatorilor europeni, sint in mina Bancii Mondiale. Infiintarea acestui operator a stirnit numeroase disensiuni intre Primaria si Consiliul Local Bacau, care au Regia Autonoma de Gospodarire a Comunala (RAGC), pe de o parte, si Consiliul Judetean (CJ) Bacau, posesor al societatii Apa Serv, pe de alta parte. Scandalul a fost generat de care dintre cele doua, regia sau societatea de apa, va gestiona apa in intreg judetul. Din pacate, sortii sint nefavorabili amindurora, iar Ionel Palar, vicepresedintele CJ Bacau, crede ca intreg conflictul este artificial. „Societatea Apa Serv nu are puterea financiara necesara, nu are istoric, nu are specialisti asa ca nu poate deveni operator regional. Solutia o reprezinta RAGC Bacau, care are toate acestea, insa este legata de contractul cu Banca Mondiala, privind alimentarea cu apa de la Valea Uzului”, a declarat Ionel Palar. Mai precis, RAGC a semnat actele cu finantatorul pentru fondurile europene in calitate de regie, iar pentru a lua sub aripa lui Apa Serv si celelalte servicii comunale din judet, astfel incit sa fie operator regional eligibil, pe placul europenilor, trebuie sa se transforme in societate comerciala.
Doi pasi importanti
Vicepresedintele CJ Bacau a fost delegat de institutie sa se ocupe de aceasta problema si sa lamureasca lucrurile in CJ Bacau, precum si cu celelalte unitati administrative, pina la 30 noiembrie. „Pina atunci, au inceput demersurile pentru ca Banca Mondiala sa isi dea acordul ca RAGC sa devina societate comerciala si sa nu riscam astfel sa pierdem alte finantari europene foarte importante pe acest segment. Este insa o procedura birocratica greoaie, care dureaza, pina cind se va primi avizul Bancii. Nu trebuie acuzat nici Consiliul Judetean, nici Consiliul Local ca nu s-a facut nimic. Sintem la mina Bancii Mondiale”, a precizat Ionel Palar. Operatorul regional este un pas foarte important, dar pina la el mai este unul. Acela al infiintarii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Bacau, o asociatie, recunoscuta juridic, a tuturor consiliilor locale din judet. Acestea si-au dat avizul o data, dar in urma alegerilor trebuie reinoite datele, pentru ca unii primari au fost schimbati. Sint 20 astfel de situatii, iar in patru localitati s-a facut deja corectura, la Judecatorie, cu noii primari.
Miliarde de euro pentru alimentarile cu apa din judet
Batalia pentru infiintarea operatorului regional este crincena, deoarece in joc sint miliarde de euro. Finantarea vine de la Uniunea Europeana, care a deschis aceasta procedura la 1 septembrie 2007, iar fondurile vin prin Ministerul Mediului. Norocul este ca banii se acorda pe judete. Bacaul are de cheltuit, pina in 2013, 150 milioane de euro, iar pina in 2037, un milliard de euro. La final, in fiecare casa din judet va trebui sa curga apa la chiuveta si sa se scurga prin canalizari.
Lasă un răspuns