Abia trecute – nu fara dificultate – in subordinea autoritatilor locale si abia preluate in mod oficial manageriatele acestora, spitalele bacauane vor suferi in viitorul apropiat o noua organziare.
In urma solicitarii, la finele anului trecut, de catre Ministerul Sanatatii, a unui plan de reorganizare a unitatilor medicale sanitare din tara in vederea eficientizarii activitatii lor in folosul pacientului, factorii implicati in judetul Bacau s-au intilnit pentru o prima dezbatere pe subiect, chiar in prima zi lucratoare a lui 2011.
Printre ideile conturate in cadrul intilnirii s-au aflat acelea ale trecerii Spitalului de Pediatrie si Pneumoftiziologie din subordinea Consiliului Local Bacau, ca sectii ale Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau sub un singur manageriat, iar unitatile medicale din Comanesti si Buhusi ar putea fi transformate in centre medico-sociale.
„Spitalul TBC are o situatie particulara, desi transferat la Consiliul Local, el fiind unul de interes judetean. Credem ca nu este normal ca el sa fie dus in spate de municipalitate. In acest sens, cei doi factori – Consiliile Local si Judetean – urmeaza sa decida”, a declarat dr. Mihaela Popescu, director executiv Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau.
In ceea ce priveste Spitalul de Pediatrie, el ar putea deveni sectie a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau avindu-se in vedere mai multe din criteriile de reorganizare sugerate de Ministerul Sanatatii. Functionarea in acelasi spatiu, faptul ca finantarea pentru blocul operator este de la Consiliul Judetean sau necesitatea reducerii numarului de paturi sint doar citeva dintre aspectele – spune reprezentantul DSP Bacau – de care trebuie tinut cont in cazul unei eventuale „transformari” a Spitalului de Pediatrie in sectie a SJU Bacau.
In cadrul aceleiasi intilniri s-a emis ipoteza transformarii spitalelor din Comanesti si Buhusi in centre medico-sociale, idee nu foarte agreata insa de autoritatile locale care au inceput deja sa faca investitii in vederea modernizarii si eficientizarii lor.
„Ministrul Sanatatii a enuntat citeva elemente de care sa se tina cont in procesul de reorganizare, printre acestea aflindu-se distanta dinte unitatile medicale, reduceri de personal, reprofilarea unor sectii, indicatorii sociali si medicali.
In acest sens, pe 3 ianuarie a avut loc o prima intilnire cu factorii de decizie la nivel judetean, concluzionindu-se ca sintem de acord sa ne construim o strategie, dar ca trebuie sa fim lasati o perioada in care sa analizam corect situatia”, a spus Mihaela Popescu, director executiv Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau.
Potrivit unui comunicat de presa emis vineri, 7 ianuarie 2011, de Ministerul Sanatatii, reorganizarea spitalelor sanitare se va realiza in principal, pe doua planuri, fie prin comasare, fie prin desfiintare, atit pentru reteaua Ministerului, cit si pentru cea a autoritatilor locale.
Comasarile – se motiveaza in comunicat – urmaresc eficientizarea spitalelor si o cheltuire mai buna a banului public, in conditiile existentei de spitale care functioneaza in aceeasi cladire, un management unitar fiind binevenit.
Totodata, procesul de reorganizare vizeaza, potrivit deciziei Ministrului Sanatatii, reprofilarea activitatii pentru o serie de unitati sanitare. „Si in acest caz, autoritatile locale vor face propuneri pentru realizarea proiectului. Ministerul Sanatatii estimeaza ca, in functie de propunerile venite din teritoriu, in doua saptamini va propune o lista cu noile structuri”, se arata in comunicatul publicat pe site-ul Ministerului.
Lasă un răspuns