Anul acesta, producatorii de griu din zona municipiului Onesti au pierdut circa 3 – 4 milioane de lei vechi, la fiecare hectar, intrucit pretul de vinzare nu a depasit 4.000 de lei vechi pe kilogram. La o productie medie de 3.500 de kilograme la hectar, inseamna 14 milioane de lei vechi cistigati anul acesta, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 17 – 18 milioane. „Unul dintre motivele pentru care cultivatorii de griu au iesit in pierdere il reprezinta faptul ca procesatorii si depozitarii sint organizati, in timp ce producatorii sint mai putin organizati, sau chiar deloc – ne-a spus ing. Petrica Oita, seful Centrului Local de Consultanta Agricola (CLCA) din Onesti. Anul viitor, poate fi si mai rau pentru producatorii de griu, intrucit cheltuielile vor fi si mai mari. Numai cheltuielile mecanice se ridica la circa 10 milioane de lei vechi la hectar, cele pentru ingrasaminte sint tot de vreo 10 milioane, la care se mai adauga inca 10 milioane pentru lucrarile de primavara, cum ar fi erbicidarea, fertilizarea sau recoltarea”.
Lacune legislative
Mai exista si alti factori care conduc la pierderi din partea cultivatorilor de griu, printre care si existenta unor lacune in legislatia actuala in domeniu. De mai bine de o luna si jumatate, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ar fi trebuit sa promoveze o hotarire de guvern pentru infiintarea si organizarea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit, sens in care s-au purtat discutii, la 1 iulie, cu producatorii, procesatorii si depozitarii. Conform acestei initiative, producatorul ar trebui sa aiba posibilitatea de a-si transporta griul la cel mai apropiat procesator sau depozitar, pentru care sa primeasca nu bani, ci un certificat de depozit, pe care sa-l poata tranzactiona pe piata. De exemplu, un producator de griu din zona Onesti ar putea sa-si vinda certificatul la Bucuresti sau la Timisoara, daca acolo e un pret mai bun, fara a mai fi nevoie sa-si transporte marfa cu el, ci doar documentul certificator. Insa initiativa ministerului a ramas la stadiul de intentie, pentru ca nici acum nu a aparut respectiva hotarire de guvern. „In lipsa acestei facilitati, producatorul este nevoit sa accepte oferta unui procesator, la un pret foarte mic, dar platit in avans, de multe ori”, ne-a mai spus ing. Petrica Oita. In zona de competenta a CLCA Onesti, exista sub 1.000 de hectare cultivate cu griu, iar producatorii au iesit toti in pierdere.
Lasă un răspuns