Un militar român a fost ucis şi alţi patru au fost răniţi, duminică dimineaţă, în Afganistan, în timp ce se aflau într-o misiune de patrulare, informează un comunicat al Ministerului Apărării (MAp) remis AGERPRES.
„Militarii Batalionului 30 Vânători de Munte ‘Dragoslavele’ se aflau într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat – Kabul), la aproximativ 20 de kilometri de Qalat. Al treilea transportor amfibiu blindat din coloana de patru a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat (IED). În urma exploziei, sergentul major Dragoş Traian Alexandrescu, a fost ucis”, precizează comunicatul.
Militarul ucis era căsătorit, avea doi copii şi era angajat al MAp din 2003.
Potrivit sursei citate, militarii răniţi au primit asistenţă medicală la faţa locului, după care au fost transportaţi la spitalul militar din Baza Lagman.
„Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă profundul regret pentru această pierdere şi este alături de familiile greu încercate”, se mai menţionează în comunicat.
România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie ‘Neagoe Basarab’. Aceasta a reprezentat prima acţiune de luptă a armatei române în afara frontierelor după cel de-Al Doilea Război Mondial.
În cei aproape şase ani de prezenţă a unor trupe româneşti în teatrul de operaţiuni din Afganistan, şi-au pierdut viaţa alţi şapte militari, peste 20 fiind răniţi.
Astfel, pe 6 octombrie 2002, doi militari români din batalionul ‘Neagoe Basarab’, aflaţi într-o misiune în cadrul coaliţiei antiteroriste din Afganistan, au fost implicaţi într-un incident produs la circa 18 km de Kandahar, suferind răni uşoare. Incidentul a avut loc în momentul în care transportorul blindat în care se aflau militarii români a trecut peste o mină, care a explodat avariind partea din faţă a maşinii de luptă.
În ziua de 11 noiembrie 2003, sergentul major Iosif Silviu Fogoraşi a fost împuşcat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparţinând Batalionului 151 ‘Războieni’ (‘Lupii Negri’), din cadrul operaţiunii multinaţionale din Afganistan, aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localităţii Spin Puldac, situată în apropierea graniţei cu Pakistanul. Samuilă a murit pe 14 noiembrie, într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram. Cei doi au fost înaintaţi, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decoraţi cu ‘Virtutea Militară’ în grad de Cavaler, cu însemn de război.
Pe 24 aprilie 2005, sergentul Narcis Şonei a murit şi alţi doi militari, sergenţii Gabriel Hanganu şi Adrian Dogaru, au fost răniţi în timpul unei misiuni de patrulare în districtul Panjawyi din provincia Kandahar, după ce transportorul amfibiu blindat de cercetare în care se aflau cei trei a trecut peste un mijloc exploziv neindetificat. Narcis Şonei a fost înaintat, post-mortem, la gradul de sublocotenent, şi a fost decorat cu ‘Virtutea militară’ în grad de Cavaler cu însemne de război.
Maiorul Cătălin Ticulescu, ofiţer de stat major din cadrul Batalionului 341 Infanterie ‘Rechinii Albi’, a suferit o fractură de calcaneu drept, iar plutonierului adjutant Florin Bolovan, cadru sanitar, i s-au tasat patru vertebre lombare (fără afectarea funcţiunilor neurologice), în urma unei explozii produse, în ziua de 31 martie 2006, în timpul executării unei misiuni de patrulare la aproximativ 30 de kilometri sud-est de baza de la Kandahar.
Pe 20 iunie 2006, caporalul Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, încadrat în Batalionul 341 Infanterie din Topraisar din anul 2001, a decedat, iar alţi patru militari români – sublocotenentul Dinu Răzvan Manoilă, plutonierul Iosif-Adrian Luca-Micu şi sergenţii Costinel Valerică Slăniceanu şi Laurenţiu Şerban – au fost răniţi grav, în urma unui incident petrecut în Afganistan. Militarii se aflau într-un transportor amfibiu blindat de cercetare şi se întorceau la baza din Kandahar, după ce îndepliniseră o misiune de patrulare în sudul Afganistanului. Sublocotenentului (post-mortem) Gheorghiţă Ionel Drăguşanu i-a fost conferit Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de Cavaler pentru militari cu însemne de război.
Un alt militar român a fost rănit, în Afganistan, pe 19 iulie 2006, în urma exploziei unei rachete de 107 milimetri, care a căzut chiar lângă tabăra românească din baza aeriană Kandahar. În timpul deflagraţiei, maiorului Ion Stanciu, din Elementul de Sprijin Naţional, i s-au înfipt în corp cinci schije – două în spate, în zona rinichilor, două în picior şi una lângă ochiul stâng. Niciun alt militar român nu a fost afectat de explozie.
Pe 1 mai 2007, sergentul major Ioan Constantin a suferit un accident care i-a provocat un hematom în zona globului ocular drept, în timp ce se afla în misiune de patrulare în provincia Herat, împreună cu alţi şase militari români.
În 23 iunie 2007, sergentul Gabriel Creţu, aflat într-o misiune de patrulare în provincia Farah din Afganistan, a suferit un traumatism în zona capului, provocat de suflul exploziei unei încărcături de aruncător de grenade, trasă dintr-o direcţie necunoscută.
Sergentul major Ionel Sorinel Berchetaru, din Batalionul 33 Vânători de Munte ‘Posada’, aflat în misiune în teatrul de operaţiuni din Afganistan, a fost rănit la 1 august 2007, suferind o leziune superficială în zona abdomenului, cauzată de o schijă de mortier.
Pe 6 septembrie 2007, sergentul major Aurel Marcu a fost ucis, iar locotenentul Nicolae Grigore, fruntaşul Alex Octavian Zafiu şi sergenţii majori Mircea Solomon şi Marius Enescu au fost răniţi. Militarii făceau parte din Batalionul 33 Vânători de Munte ‘Posada’ de la Curtea de Argeş, dislocat în Afganistan, şi se aflau într-un transportor amfibiu blindat care îndeplinea o misiune în provincia Zabul. Sergentul major Aurel Marcu a fost înaintat, post-mortem, la gradul de sublocotenent, şi a fost decorat cu Ordinul Naţional ‘Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
În dimineaţa zilei de 12 martie 2008, caporalii Vasluianu Gheorghe Ionel şi Hamza Gheorghe Dan, şi plutonierul Sbughea Constantin Mihai, din cadrul Batalionului 300 Infanterie ‘Sfântul Andrei’ din Galaţi, dislocat în Afganistan, au fost răniţi într-o explozie produsă la sud de Qalat, în timp ce îndeplineau o misiune de patrulare pe autostrada Qalat-Kandahar, după ce transportorul amfibiu blindat în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În incident, caporalii Vasluianu Gheorghe Ionel şi Hamza Gheorghe Dan au suferit contuzii şi echimoze în zona feţei, iar plutonierul Sbughea Constantin Mihai a fost diagnosticat cu fractură de membru superior drept.
O săptămână mai târziu, pe 20 martie 2008, un militar român din Batalionul 300 Infanterie ‘Sfântul Andrei’ din Galaţi dislocat în Afganistan a fost ucis şi un altul rănit, într-o explozie produsă la nord de Qalat. Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu a murit, iar caporalul Silviu Atanasiu a fost rănit la piciorul stâng, când autovehiculul Humvee în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În momentul producerii deflagraţiei, militarii români îndeplineau o misiune de patrulare în provincia Zabul. Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu a fost înaintat, post-mortem, la gradul de sublocotenent.
Pe 13 iunie 2008, un militar român a fost ucis şi alţi trei au fost răniţi, în urma unui incident produs la 50 de kilometri de Qalat.
Soldaţii, membri ai Batalionului 300 Infanterie ‘Sfântul Andrei’ din Galaţi, dislocat în Afganistan, se aflau într-o misiune de patrulare pe autostrada A1 (Qalat-Kabul), când patrula, alcătuită din patru transportoare amfibii blindate a fost atacată de forţe insurgente cu armament uşor şi aruncătoare de grenade.
Aflat în primul dintre transportoare, soldatul Claudiu Marius Covrig, şi-a pierdut viaţa, trupul său fiind transportat la Baza Lagman din Qalat. Ceilalţi trei militari răniţi, care au primit asistenţă medicală la faţa locului, şi-au continuat misiunea, participând la securizarea zonei, conform procedurilor standard de operare în astfel de situaţii.AGERPRES
Lasă un răspuns