Editia de anul acesta a Festivalului International „Enescu, Orfeul Moldav” a readus in Bacau, dupa sase ani de absenta, pe Eugen Tichindeleanu, fost elev al Liceului de Arta „George Apostu”, stabilit la Paris. La 27 de ani, bacauanul imblinzeste cu vioara sa intreaga Europa.
Eugen Tichindeleanu este un tinar carismatic, cu o aparenta fizica fragila. Dar minuieste vioara cu eleganta si forta. Semnul de iubire din stinga barbiei, permanenta pata rosie, tradeaza ore intregi de exercitiu, de apropiere neintrerupta de instrumentul muzical cu care imblinzeste Europa. Eugen s-a nascut in Bacau intr-o familie de muzicieni. Studiul viorii l-a inceput la 4 ani cu tatal sau si la 8 ani debuteaz ca solist. Dupa ce a incheiat studiile la Liceul de Arta „George Apostu”, si-a continuat pregatirea profesionala la Universitatea de Muzica din Bucuresti, cu profesorii Mioara Comanescu, N. Bilciurescu si Stefan Ghiorghiu. A obtinut numeroase premii, insa cel care i-a deschis drumul spre Europa a fost Premiul I la Festivalul International „George Enescu”, din Bucuresti, obtinut in 2003. „Fusesem in 2000 si in 2001 la niste cursuri de maestrie in Franta, la Fontainebleau, cu un mare maestru francez, care cumva m-a luat sub aripa lui, Gerard Poulet, si din 2001 tot a incercat sa ma aduca la el la clasa. Nu s-a putut decit atunci cind am avut o suma de bani si pe care am cistigat-o luind acest premiu. Am terminat in paralel Conservatorul la Bucuresti si l-am continuat la Paris, unde mi-au echivalat studiile. Am facut masteratul si am ramas acolo pentru ca e un centru cultural important”, povesteste Eugen Tichindeleanu.
Cu impresar, prin Europa
In 2007, Eugen Tichindeleanu si pianista Naomi Matsumoto au cistigat la Lyon Concursul de Duo sonate, succes care i-a adus in atentia intregii Europe. „Acum suntem sub impresariat si avem un program foarte incarcat de recitaluri pe toate scenele nationale, cam 70 de concerte pe an, in Franta, in Germania, in Belgia. Pe de alta parte, am vrut tot timpul sa-mi largesc orizontul si sunt concert maestru invitat pe unde e nevoie de mine”, spune tinarul violonist bacauan. Eugen Tichindeleanu colaboreaza in prezent cu Orchestra National of Europe, Granada Symphony Orchestra, Orchestra National du Capitole de Toulouse. In mai 2008 a obtinut Premiul II la Concursul de vioara de la Varallo – Valsesia (Italia). Tinarul cinta pe o vioara italiana veche din 1725. „Este a mea, am reusit dupa multe eforturi s-o cumpar. Vioara avea nevoie sa fie cintata si eu aveam nevoie de o voce. Vioara e vocea mea. Sunt lucruri pe care nu pot sa le spun decit asa”, isi incheie Eugen declaratia de dragoste.
„Pentru mine, Enescu este totul”
Tinarul violonist a interpretat la sfirsitul acestei saptamini la Tescani, in salonul „Oedipe”, acompaniat de pianista Nozomo Matsumoto, Suita „Impresii din copilarie”, op. 28, scris in 1940. „Enescu este foarte, foarte apreciat si in Franta, de toata lumea. Francezii au vrut sa il tina la ei.Toata lumea adora lucrarile lui, sunt toate minuni. Toti stiu sonatele pentru vioara. „Impresii din copilarie”, mai putin, pentru ca e foarte greu la pian. Pentru mine Enescu e totul. Ma raportez la el ca la o icoana, cu piosenie, pentru ca omul a fost incredibil, e greu de imaginat ce auzea el, ce muzici a avut in el si cum a reusit sa transpuna suita asta,”Impresii din copilarie”, pe care o cint oriunde pot si cit mai mult pentru mi se pare o lucrare absolut geniala si care e pe nedrept putin ignorata. Am invatat de la Enescu enorm de multe lucruri, am invatat sa cint la vioara”, marturiseste Eugen Tichindeleanu. El spune ca nu si-a facut planuri in privinta viitorului sau si ca se va duce oriunde isi va putea face meseria in cele mai bune conditii: „Asta e Franta pentru mine, e o tara adoptiva deocamdata, nu am planuri”.
cadru didactic a zis
Am avut sansa si bucuria imensa de a-l asculta pe tanarul muzician la Tescani,imensa emotie si nesfarsita incantare.Gratitudine si felicitari!