Fermierii bacauani au continuat seria de intilniri cu producatorii de imput-uri pentru agricultura si, joi, 10 februarie, prezenti in numar foarte mare in sala de conferinte a Hotelului President, au aflat noutatile din ofertele pentru anul 2011 de la reprezentantii companiilor KWS Seminte si Bayer CropScience. La intilnirea cu fermierii au venit, din partea KWS, Ioan Puiu, director regional (Regiunea Nord-Est), Radu Petre, responsabil pentru judetele Iasi, Botosani si Suceava, si Sebastian Gheorghiu, pentru judetele Bacau si Neamt. De la Bayer au venit Aurelian Cojocaru, manager pentru Tratamente saminta.
„Am venit in Bacau – a spus Ioan Puiu -, pentru ca in aceasta zona sintem mai putin cunoscuti cu oferta de hibrizi de floarea soarelui si porumb. In catalogul 2011 avem 22 dehibrizi de porumb si patru de floarea soarelui”. KWS a prezentat, insa, si tehnologia de cultivare, recoltare si insilozare a porumbului furajer si a adus chiar si lista de preturi recomandate pentru acest an la porumb, floarea soarelui si rapita de primavara, precum si specimenele de vouchere pentru comenzile de hibrizi de porumb.
KWS a avut, in anul 2010, o cifra de afaceri de 750 de milioane de euro, o crestere constanta in fiecare an (de 37 de milioane de euro in 2010). Cea mai importanta parte a afacerilor companiei este legata de cultura porumbului, din care se obtin mai bine de jumatate din venituri. Sfecla de zahar ramine, insa, cultura de baza la KWS, prin care firma este lider mondial, din 1856. Compania face cele mai mari investitii in cercetare-dezvoltare, in care intra fiecare al treilea euro investit, dar si fiecare al treilea salariat. Suma cheltuita aici, anul trecut, a fost de 198 de milioane de euro, cu 9% mai mare decit in 2009. La KWS lucreaza 3.500 de persoane, cu 360 mai multi in ultimul sezon. Compania este pe locul al doilea, cu 17% din piata porumbului (dar este firma care a vindut cel mai mare numar de unitati de porumb, peste 315.000 fata de 2009) si 23% din piata porumbului siloz. Fiecare al patrulea hectar de teren din Europa este cultivat cu un hibrid de la KWS.
Daca despre Bayer multi romani au auzit pentru medicamentele produse, fermierii o cunosc pentru produsele folosite la protectia plantelor. La Bacau au fost prezentate produsele pentru crereale, porumb, floarea soarelui si rapita. Bayer – a precizat Aurelian Cojocaru – este lider de piata in industria pesticidelor, cu o cota de circa 30%. Istoria ei se intinde pe circa 130 de ani. La cultura cerealelor este acoperit palierul de fungicide, de combatere a daunatorilor si tratamentul de seminte. Din acest an, produsele se ofera in pachete tehnologice, cu un fungicid si un ierbicid. Un singur pachet ajunge pentru 20 de hectare. Bayer CropScience Romania are in paleta sa peste 50 de produse pentru protectia plantelor: fungicide, erbicide, insecticide si produse pentru tratament pentru saminta.
Lasă un răspuns