Dezlegarile din timpul postului sint date credinciosilor de catre preotul duhovnic, adica preotul la care respective persoana se spovedeste, singurul in masura sa aprecieze conditiile in care poate posti cel venit la marturisire. Insa respectarea postului este o datorie a oricarui bun credincios. Trebuie stiut ca hotaririle Sfintilor Parinti privitoare la posturi nu au caracter de dogma, adica nu trebuie privite ca niste reguli absolut neschimbabile si eterne.
Pentru acomodarea normelor la nevoile timpului, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a hotarit urmatoarele pogoraminte: copiii pina la implinirea virstei de 7 ani sa fie dezlegati de rigorile postului, putind minca tot timpul anului orice fel de alimente. Pentru copiii de la 7-12 ani si pentru credinciosii de orice virsta, care sint bolnavi ori sufera de anumite afectiuni, rinduiala postului sa fie obligatorie numai in zilele urmatoare: toate miercurile si vinerile de peste an, afara de acelea cind este dezlegare la peste; prima si ultima saptamina din Postul Mare si Postul Craciunului;
Pentru celelalte zile si saptamini din timpul marilor posturi bisericesti, copiii de la 7-12 ani si credinciosii de orice virsta, care sint suferinzi, sa fie dezlegati a minca: peste, icre, oua, lapte si brinza. Toate acestea insa dupa consultare temeinica cu preotul duhovnic.
nenea Iancu a zis
Preotul trebuie in aceasta perioada sa aiba abstinenta la bani.Sau o avea dezlegare pentru asta de la supersfintit?