– ei il acuza pe prefect ca reprezinta interesele Petrom si nu pe ale cetatenilor si de aceea ii cer demisia – oamenii sint suparati ca la trei luni de la producerea exploziei in afara sprijinului dat de Primaria Zemes nu au primit nimic altceva si vor sa mearga inapoi la casele lor – ei nu vor in ruptul capului sa primeasca materiale pentru o casa de 60 mp, cind locuinta lor a fost de 120 mp – o parte din sinistrati se judeca cu Petrom in penal, ceilalti intentioneaza sa mearga pe latura civila
Sinistratii din comuna Zemes cer demisia prefectului judetului, Constantin Scripat. Oamenii sint suparati la culme pe prefect pentru ca nu i-a sustinut in nici un fel. „Au trecut aproape trei luni de cind a avut loc explozia si nu s-a facut nimic, in afara de ajutorul Primariei Zemes. Prefectul da tot felul de declaratii si apare la televizor dind din umeri ca au fost cauze naturale si ca nu poate face nimic. Pai daca nu poate face nimic, sa plece acasa. Noi ii cerem demisia, pentru ca pe baza legii, vrem sa dovedim contrariul. Avem o ancheta penala in desfasurare, impotriva Petrom. Saptamina aceasta ii vom cere demisia prefectului pentru ca nu trebuia sa se pronunte asupra cauzelor fara sa se termine ancheta. Se comporta de parca este prefectul Petromului, nu al oamenilor. La fel a facut si la explozia de la Bacau, cind era prefectul celor de la Gaze. Eu si familia mea ne judecam cu Petromul in penal, ceilalti oameni vor sa mearga pe latura civila”, a declarat Mihai Startariu, unul dintre sinistrati. In explozia de la inceputul lunii decembrie a anului trecut au fost raniti cei doi frati ai lui si mama.
Sinistratii doreau sa se mute simbata in vechile locuinte
Sinistratii s-au saturat sa stea in spatiul pus la dispozitie de Primaria Zemes, din motelul sportiv, de la stadionul din sat. „Sint conditii decente acolo, dar nu este asigurata intimitatea. Stam de atit timp acolo claie la gramada si nu s-a facut nimic pentru noi. Simbata la ora 13.00 ne vom intoarce in vechile noastre locuinte. Am trimis adresa oficiala la Primarie sa ne rebranseze la gaz si la energia electrica”, mai spune sinistratul. Primarul comunei Zemes, Ioan Selaru spune ca nu isi poate da acordul ca oamenii sa revina la casele lor din cauza riscului crescut de producere a unor noi deflagratii. „Ii inteleg pe oameni, dar nu se pot intoarce acolo. Ei acuza autoritatile cu nu au primit o solutie logica in trei luni. Nu vor nici ajutorul constind in materiale de constructie, pentru o casa de 60 de mp. In plus, nu avem nici terenuri disponibile pentru constructia noilor case. Teren este la Petrom, dar nu il dau benevol pentru ca oamenii sint in litigiu cu ei”, a declarat primarul Ioan Selaru.
Vila de 120 mp, la schimb cu o casa sociala de 60 mp
Cele sase familii afectate din Zemes nu vor in ruptul capului sa fie de acord cu solutia adoptata de prefect si de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta. «Noi avem vila de 120 metri patrati, noua. La fel si un vecin, are casa la fel, mare. Ceilalti si-au renovat locuintele. Nu putem accepta cei 60 de mp, drept locuinte sociale. Stim cu totii cum da statul materialele de constructie, de nu au ajuns nici pina acum la sinistratii de la inundatii», a mai spus sinistratul. Prefectura Bacau si prefectul au sustinut ca, in baza raportului de evaluare intocmit de expertii in petrol si gaze, de la Universitatea din Ploiesti, prezentat in sedinta Comitetului de Situatii de Urgenta, sinistratii trebuie mutati, iar vechile case izolate si dezafectate. In replica, Mihai Startariu spune ca «acel studiu a fost platit din banii nostri, de Primaria Zemes, cu 560 milioane de lei si de acolo reiese clar ca Petrom poarta cea mai mare vina pentru alunecarile de teren din 1992 si explozia de acum. Inca din 1992 Petrom trebuia sa izoleze zona, sa nu mai existe risc de explozii si sa ceara un aviz de abandonare de la Agentia Nationala de Minereuri. Noi am vorbit la Agentie si ni s-a comunicat ca nu l-au cerut », a precizat Mihai Startariu. In replica, reprezentantii comnapniei «Petrom» sustin ca «potrivit raportului pregatit de catre Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti, au existat mai mulţi factori care ar fi putut contribui la cumularea de gaze, printre care prezenta stratelor oligocene purtatoare de hidrocarburi aproape de suprafata, o alunecare de teren care a avut loc în 1992, umiditatea excesiva a paturii superficiale care a impiedicat difuzia verticala a gazelor, temperaturi joase care au determinat inghetarea paturii superficiale, precum si stratul de zapada care a impiedicat, de asemenea, difuzia verticala a gazelor. Raportul mentionat indica in mod clar ca securizarea zonei prin eliminarea completa a acumularilor de gaze nu poate fi realizata din cauza unor factori care nu au legatura cu activitatea trecuta sau prezenta a Petrom in zona. Investigatia nu a fost finalizata, mai multe detalii vor putea fi comunicate dupa finalizarea acesteia. Petrom va continua sa coopereze cu autoritatile si va face tot ce este necesar pentru identificarea cauzelor si solutionarea situatiei”.
De ce nu a zis
Da nenea asta prefect e gard…nu știe nik…..vai de capul nostru.
asus a zis
cine este scripat asta