Reprezentantii celor cinci centrale sindicale cu filiale in judetul Bacau au manifestat din nou, ieri, 9 martie, in fata Prefecturii, impotriva modificarii Codului Muncii, deja asumat, in noua sa forma de guvernul BOC. Actiunea a avut loc la numai o saptamina de la precedenta, cind circa 800 de sindicalisti au participat la un mars si un miting de protest in Bacau. Frigul si lehamitea fata de protestele tratate cu totala insensibilitate de guvernanti au injumatatit, ieri, numarul protestatarilor. Pe 16 martie, insa, ei vor relua actiunile, in Capitala.
Coloana manifestantilor a pornit, si de aceasta data, din fata Stadionului Municipal si a fost deschisa de sindicalistii de la Avias Bacau. Doi protestatari au purtat un jug de lemn, pe care au scris, mare, „Traim bine, ciocoilor!”. Pe drumul pina la Prefectura, manifestantii au strigat lozinci impotriva guvernului, iar liderii lor au lansat indemnuri tuturor celor care ii priveau de pe trotuare sau de la ferestrele blocurilor de a se alatura protestatarilor. Pancarta cu lozinca „Boc, Basescu, Romania, Codul Muncii e Sclavia” a fost purtata din nou de manifestanti, ca si acum o saptamina, iar in fata Prefecturii era afisata in primul rind.
Luarile de cuvint ale liderilor sindicali au inceput imediat ce multimea s-a adunat in fata Prefecturii. Ele au fost fie intrerupte, fie completate cu strigate de genul „Hotilor!”, „Jos guvernul” sau de huiduieli la adresa guvernantilor. „Guvernantii – a spus liderul Cartel Alfa Bacau, Martin Fartade – continua sa aplice toate masurile de austeritate impotriva poporului roman. Au spus ca acestea vor crea noi locuri de munca. Unde sint noile locuri de munca?”. Sindicalistii au tinut sa le transmita celor de la Putere ca ei au vazut societati fara patroni, dar fara salariati niciodata. „Prin asumarea Codului Muncii modificat – a spus Gheorghe Huluta, liderul CNSRL Fratia bacau -, sa nu creada guvernantii ca au catigat acest razboi. Au cistigat doar o lupta. Razboiul nu s-a terminat. Emil Boc minte cu nerusinare, pentru ca aduce in discutie drepturi salariale date de ei pe care noi deja le aveam. Ne asteptam cu totii ca asumarea din Guvern, pe Codul Muncii sa treaca si in Parlament. Dar acum este pe rol motiunea de cenzura, a Opozitiei. Sa nu ne lasam, sa-i chemam pe toti la protest, iar pe 16 martie, la Bucuresti, cind se va votav motiunea, sa inconjuram cladirea parlamentului”.
Protestatarii cred ca, in fata actualului guvern, cei care muncesc nu mai valoreaza nimic. Ceea ce conteaza sint interesele de grup si clientela politica. Ei nu inteleg ce inseamna „flexibilizarea fortei de munca”, asa cum este sustinuta de Guvern prin modificarea Codului Muncii. Dar stiu ca aceasta ar putea duce la demobilizare si la dezbinarea maselor de lucratori, pentru ca forta de munca sa poata fi cumparata pe nimic.
Sindicatele, de altfel, string semnaturi in continuare pentru actiuni si mai ample si, evident, pentru o greva generala.
Lasă un răspuns