Crescatorii de albine bacauani se declara multumiti de anul apicol 2010, in care au obtinut, in medie, cite 15 kilograme de miere de salcim pe fiecare stup, fata de media pe tara de numai 6 – 7 kg. Aprecierea a fost facuta in adunarea generala anuala a filialei Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA), in care s-a analizat activitatea din anul trecut.
„Iarna 2009 – 2010 a fost deosebit de grea, iar multi apicultori nu au facut tot ce trebuie pentru o buna iernare a coloniilor de albine, dar sint si multe exceptii, in sensul ca nu au fost pierderi in primavara, iar productia de miere de salcim a fost buna – a spus presedintele filialei, Dan Tilici. Primavara anului 2010 a fost cu multe nopti reci si cu mult vint, care au impiedicat aducerea de polen in stupi. Dar, a urmat o perioada favorabila, in care familiile de albine s-au dezvoltat satisfacator, iar abundenta ploilor a facut ca productia de miere de tei sa ajunga la circa 10 kg pe familie. De asemenea, cel putin in partea de rasarit a judetului, in a doua parte a verii, culesul de polen de intretinere a permis ca familiile de albine sa aiba o populare corespunzatoare pentru iernat”.
Primii pe tara la mierea de salcim
Practic, anul apicol 2010 a avut, pentru bacauani, o productie buna la salcim, buna spre foarte buna la tei si slaba la floarea soarelui. Zonele Vrancea, Vaslui, Bacau si Galati au dat cea mai buna productie de miere de salcim din tara. „Productia de miere de salcim de anul trecut – a precizat Dan Tilici -, a fost epuizata inca din luna ianuarie 2011, iar cea poliflora din luna februarie 2011, fata de alti ani in care ramineam cu stocuri pina in vara”. Pe linga alti procesatori, societatea Apicola Bacau a preluat 95 de tone de miere, din care 37 de tone au fost trimise la export, 30 de tone la Chet, iar 5 tone s-au valorificat prin magazinele proprii.
In anul 2010, din judetul Bacau s-au deplasat in pastoral 13.900 de familii de albine, din care la salcimii din judet 2.400, la salcimul din alte judete 3.300, la rapita din judet 500, iar la cea din alte judete 450. De asemenea, la teiul din judet au fost aduse 1.300 de familii si in alte judete 1.500, la floarea soarelui, in Braila-Galati, 2.100 de familii, iar la munte 1.200. „Nu au fost inregistrate evenimente deosebite sau intoxicatii a albinelor – a mai spus presedintele filialei. Nu toti apicultorii fac, insa, deplasarea la cules, si nici toti cei care merg in pastoral nu au autorizatii pentru cules. Este important ca la culesul de rapita sa luam legatura cu fermierii, pentru a evita intoxicatiile cu insecticide, pentru a evita unele conflicte intre apicultori, dar si intre apicultori si autoritati sau medicii veterinari concesionari.
Cu ochii la preturi
Problema esentiala a apicultorilor ramine, insa, pretul de achizitie la miere. „Noi incercam sa obtinem un pret cit mai bun – a spus Dan Tilici. Sint semnale mai bune, pe piata, pentru acest an. In plus, prin programul national apicol se continua subventionarea stupilor, a tratamentelor antivaroa, a cheltuielilor cu turte energoproteice, matci, roiuri, medicamente si altele”. Filiala ACA Bacau are 603 membri cotizanti (cu 25.705 familii de albine), cu membri si din judetele limitrofe (Neamt, Vrancea, Vaslui). Ei au beneficiat de dosare pentru subventionare la matci (6 apicultori, cu 289 de matci), la familii de albine (28 cu 1.137 familii) si la medicamente (104 apicultori). Pentru membrii ei, filiala a organizat schimburi de experienta si conferinte, dar si cursuri de apicultura, cu peste 120 de participanti.
Asupra celor dezbatute in adunarea apicultorilor vom reveni.
Lasă un răspuns