Premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, au fost ieri, 11 septembrie, oaspetii satenilor din comuna Prajesti. Intilnirea a durat doar ceva mai mult de o jumatate de ora, dar premierul si ministrul au avut ragazul sa le explice gazdelor principiile politicii agrare si de dezvoltare rurala a guvernului si sa-i informeze cu ultimele noutati in materie de subventionare a agriculturii si de accesare a programelor de finantare a acesteia. Comuna Prajesti, recent infiintata, are peste 2.500 de locuitori si 2.000 de hectare de teren, se mindreste cu o gradina botanica, un muzeu si doua scoli (una renovata cu bani de la Banca Mondiala) si a fost afectata partial de inundatiile din luna iulie.
Satenii din Prajesti, in frunte cu primarul Eugen Antica, si-au intimpinat oaspetii cu piine si sare, dar in onoarea lor au ornat drumul pina la caminul cultural si chiar sala acestuia cu splendide covoare taranesti si paretare tesute in casa. Impreuna cu primul-ministru au venit parlamentari si oameni politici din judetul Bacau, reprezentanti ai autoritatilor judetului si ai conducerii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Premierul a vrut, inainte de a intra in sala caminului cultural, sa viziteze santierul noii primarii din Prajesti, aflat in imediata vecinatate, unde a stat de vorba cu primarul Antica, dar si cu cei care construiesc edificiul. „Noua cladire – a spus primarul din Prajesti – va gazdui si biblioteca din comuna, dar si sediul Politiei. Lucrarile au mers bine pina acum, insa mai avem nevoie de circa 800.000 de lei pentru a incheia totul”.
Pentru o productivitate mai mare in agricultura
Premierul Tariceanu a atras atentia celor prezenti ca eforturile intreprinse de guvern, in ultimii ani, s-au indreptat, cu precadere catre modernizarea agriculturii. Programul Sapard a fost continuat cu cee-a s-a numit „Sapardul romanesc”, pentru achizitionarea de utilaje agricole, de echipamente, inclusiv pentru ceea ce insemana prelucrarea produselor primare. „Am avut in vedere – a precizat premierul – ca productivitatea sa creasca, iar oamenii sa traiasca din aceasta activitate si sa iasa din saracie. Stiu ca viata in mediul rural nu este usoara. Ea se bazeaza pe foarte multa munca si, de multe ori, rezultatele nu se incununeaza de succes. E suficient sa fie un an secetos sau cu inundatii si toata munca de un an se duce pe apa simbetei. De aceea, incercam sa venim cu un ajutor, pentru a se practica metode moderne de lucrare a pamintului”. Anul trecut, un an foarte dificil, secetos, s-au acordat subventii foarte importante, pentru culturile de primavara. Aceasta s-a resimtit, iar in acest an avem o situatie foarte buna in agricultura, cu productii record la griu, de aproape opt milioane de tone in toata tara. Agricultura va beneficia, in continuare, de subventii importante, de la Guvern si de la Uniunea Europeana.
Sustinere financiara pentru fermele mici si mijlocii
Ministrul Agriculturii a tinut sa puncteze citeva dintre masurile pregatite pentru aceasta toamna si care vor fi lansate in perioada urmatoare. „In acest an – a precizat Dacian Ciolos – s-a facut o reducere partiala a accizei la motorina pentru agricultura, de 65 de bani pe litru, la care, pentru infiintarea culturilor, din aceasta toamna se mai adauga o subventie de un leu la litru. Deci, cei care infiinteaza culturi de toamna sustinerea ajunge la 1,65 de lei. Inca nu e tirziu, va puteti inca adresa Directiei Agricole pentru a beneficia de aceasta reducere. Am avut o discutie cu ministrul Finantelor, zilele trecute, pentru a incepe sa pregatim o reducere a accizei, de anul viitor, pina la nivelul permis de reglementarile comunitare europene. Vrem sa avem cadrul normativ pina la sfirsitul anului, iar de anul viitor sa nu mai venim cu subventii cumulate, ci sa avem un sistem unitar pentru toata motorina pentru agricultura”. Pentru anul trecut, sustinerea financiara, a fost consistenta, fiind un an dificil. In acest an au venit si subventiile de la UE, pe 2007, care s-au adaugat subventiilor din acest an si celei la motorina pentru infiintarea culturilor din aceasta toamna. „In urma unei discutii cu domnul prim-ministru – a precizat Dacian Ciolos -, pentru a avea si in aceasta toamna suprafete importante insamintate, dar si pentru ca au crescut preturile la saminta, ingrasaminte si motorina, am hotarit sa gasim o forma specifica de ajutor de stat. Vom avea in vedere mai ales fermele mici si mijlocii (60 – 100 de hectare), care au acces mai greu la credite, cu un sprijin financiar de pina la doua sute de lei pe hectar”. La acestea, Directorul executiv al DADR Bacau, Mihai Banu, a prezentat evolutia investitiilor si a subventiilor in agricultura bacauana in ultimii patru ani, comparativ cu mandatul anterior al guvernului.
Lasă un răspuns