• directorii trebuie să-și țină orele, dar și să numere și să distribuie cornuri și lapte • directoarea școlii coordonatoare din Blăgești a refuzat să mai primească suplimentul de hrană pentru elevi, deoarece nu are condiții de depozitare și transport
Acțiunea „laptele și cornul” continuă să dea serioase bătăi de cap directorilor de școli din mediul rural, în special din punct de vedere al depozitării și împărțirii alimentelor la fiecare școală din comună. Firmele distribuitoare lasă cornurile și laptele la școala de centru și-și văd de treabă, directorii transformîndu-se, ulterior, în adevărați lăptari și brutari, care trebuie să distribuie, cît mai bine și cît mai rapid, produsele cu pricina către toate școlile din subordine. Pe profesorul Savu Nițu, directorul Școlii din Lespezi – Gîrleni, l-am găsit luni, în jurul orei 10.00, numărînd de zor cele 94 de pahăruțe cu iaurt, care, în minutele următoare, au „dispărut” într-o sacoșă cît toate zilele cu care era dotat profesorul Cristian Ioniță, directorul Școlii nr. 2 Gîrleni. „Asta e! Și elevii de la Școala nr. 2 din Gîrleni trebuie să primească lapte și cornuri și, deocamdată, nu aveam altă soluție pentru transport. Domnul primar ne-a ajutat, vreo două zile, cu o mașină, dar cum nu-i decontează nimeni motorina, a renunțat și-l înțeleg”, ne-a declarat directorul Ioniță.
Directorul Școlii din Lespezi a trebuit, în aceste zile, să se obișnuiască și cu postura de magazioner, biroul acestuia fiind transformat în depozit pentru cornuri și lapte. Deși Valentin Flenchea, primarul din Gîrleni, a pus la dispoziția școlii cam tot ce era nevoie pentru amenjarea unei camere speciale de depozitare a alimentelor, aceasta continuă să nu funcționeze dintr-un motiv mai puțin obișnuit. „Mecanicul școlii, Florin David, care este și consilier local, refuză, efectiv, să monteze ușa camerei respective pe motiv că nu are scris în fișa postului așa ceva. Pînă la urmă, am rezolvat problema cu ajutorul muncitorilor de la Iași, care lucrează la construirea corpului de clădire finanțat de Banca Mondială, dar amănuntul nu a trecut neobservat”, ne-a explicat directorul Savu Nițu.
În vecini, la Blăgești, profesoara Lucica Lupu, directoarea școlii coordonatoare s-a arătat însă mult mai decisă și, alaltăieri, a refuzat să primească laptele și cornurile pentru celelalte școli din comună. „Pur și simplu, nu mă mai descurs cu această situație. Pînă acum, am depozitat cornurile și laptele pe holurile școlii, fiecare director de la cele nouă școli din comună venind, în fiecare zi, să-și ia porția de lapte și cornuri. Comuna se întinde pe mai bine de 30 de kilometri și nu știu cît timp vor mai rezista directorii în ritmul acesta, care, între timp, trebuie să-și țină și orele. Am propus celor de la «Pambac» și «Prolabac» să ducă alimentele și la școlile din Buda și Valea lui Ion, dar nu s-a rezolvat nimic”, ne-a declarat directoarea Lupu. Pînă la urmă, mașinile cu cornuri și lapte au revenit, ieri dimineață, în comuna Blăgești, acceptînd să ducă o parte din alimente la Școala din Buda. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns