Daca va aflati pe DN12 A, care face legatura intre Comanesti si Miercurea Ciuc, nu ezitati sa faceti un scurt popas si la Palanca, localitate care are cinci sate (Palanca, Pajistea, Cardarasti, Ciughes si Popoiu) si numara cam 4.000 de locuitori. Primul document care atesta localitatea este hrisovul dat de Vasile Lupu, pe la 1864. Despre Palanca s-a vorbit si ca despre un punct vamal, iar dovada este data de fortificatiile de la granita dintre Imperiul Austro-Ungar, care se regasesc si astazi, in nordul comunei si pe care localnicii le numesc „Treptele Mariei Tereza”. Unul dintre obiectivele pe care le puteti vizita este monumentul funerar al lui Emil Rebreanu, fratele scriitorului Liviu Rebreanu, care isi doarme somnul de veci in cimitirul Palanca. In urma cu 91 de ani, pe 14 mai 1917, Emil Rebreanu era executat de austro-ungari pentru tentativa de dezertare la romani. Moartea tragica a fratelui l-a determinat pe Liviu Rebreanu sa scrie romanul Padurea Spinzuratilor.
La Palanca sint izvoare sulfuroase aflate in Punctele Piriul Puturosul, Piriul Ciocan si Piriul Ilioaiei, resurse naturale ramase neexploatate. Localnicii spun ca in satul Popoiu, in punctul numit „La Stinca”, ar fi existat chiar si o baie populara aflata in proprietatea mosierului Ghica, care a fost insa distrusa in razboaie. Investigatiile facute aici au ajuns la concluzia ca aceste ape ar avea calitati similare celor de la Baile Felix, dar lipsa fondurilor nu a facut posibila o investitie. Mai puteti vizita la Palanca si pastravaria familiei Palistan, din satul Ciughes, specialista in pastravul afumat in cetina de brad, si puteti gusta din minunata brinza „ascunsa” in scoarta de brad de catre oierii din comuna, dupa o reteta speciala.
z a zis
Vasle Lupu a domnit in secolul XIX , dupa tine ??!!
Populatia unei localitati este de N locuitori si nu „cam”. Vezi statisticile oficiale.
x a zis
Bai, nea ala care te numesti Z, ce destept esti! De unde ti-ai cumparat capul ala? Mi-ar face o placere deosebita sa-ti atarn capul pe un perete langa celelalte trofee de vanatoare: porci mistreti, ursi, vulpi si alte jivine din padurea seculara!
tia a zis
din cite stiu Vasile Lupu a domnit in perioade scurte la anii 1634 si 1653 la anul 1864 era deja Domnitor
Alexandru Ioan Cuza,care a facut prima impropietarire a taranilor,diferenta este mare intre ani
agaboroaie sinica a zis
in palanca(ciughes,str. Voica )se va construi in acest an o pastravarie si o pensiune,insa langa aceasta sar putea amenaja o partie de schii,totul depinde de consiliul local si fonduri de la d-na Udrea…pacat caci in zona bacaului nu stiu daca exista 2 partii de schii.