Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est a devenit partener in implementarea proiectului „Imagistica medicala avansata (IMA), interdisciplinara si integrata prin crearea unei Retele de Clustere Regionale si Strategii de Dezvoltare la nivel european” (AMI 4 Europe), finantat de Comisia Europeana prin Programul Cadru 7 – Regiuni ale Cunoasterii. Obiectivul proiectului este de a defini si dezvolta conceptul de „noua generatie” de discipline integrate aferente domeniului Imagisticii Medicale, cum ar fi nanomedicina, farmacologia, biotehnologii pentru sanatate si TIC (tehnologia informatiei si comunicatiilor).
Imagistica medicala este o specialitate stiintifica recenta, care reuneste o larga varietate de stiinte in scopul studierii modului in care se formeaza, se inregistreaza, se transmit si se analizeaza, in care se proceseaza, se percep si se stocheaza imagini ale organelor sau tesuturilor prin diferite tehnici, cu scopul de a le folosi pentru a diagnostica bolile. „Pentru factorii de decizie politica si strategica, pentru cercetatori si IMM-uri, precum si pentru medicii care doresc sa contribuie la definirea noului concept – sustine Agentia -, AMI 4 Europe este proiectul european care aduce impreuna toti actorii cheie, in scopul de a dezvolta, coordona si integra nou definitul lant valoric aferent imagisticii medicale avansate, interdisciplinare si integrate la nivel european”. Astfel, AMI 4 Europe va implementa prima Platforma Europeana pentru Imagistica Medicala pentru a crea cadrul comun de promovare de politici, tehnologii si rezultatele cercetarii in sectorul vizat.
Cele mai importante activitati ale proiectului sint Analiza lantului valoric aferent sectorului imagisticii medicale in Europa; Identificarea actorilor cheie stiintifici si nonstiintifici, a programelor, initiativelor, politicilor si strategiilor regionale; Realizarea analizei competitivitatii regionale, analizei socio-economica si SWOT in domeniul IMA si Dezvoltarea unui Plan de Actiune Comun in domeniul IMA la nivel european. De asemenea, se va insista pe Derularea de activitati de mentorat a celor doua clustere nou create in Regiunea Nord-Est si in Bosnia-Herzegovina si infiintarea formala si legala a acestora, Organizarea de ateliere de lucru si mese rotunde pentru identificarea dezvoltarii viitoare a imagisticii medicale, Organizarea a trei conferinte europene care vor garanta schimbul de idei si nevoi intre cercetatori, factorii de decizie politica si actorii cheie si vor promova conceptual de „Imagistica medicala avansata, interdisciplinara si integrata” si Derularea de activitati de diseminare internationala.
Se mizeaza, astfel, pe o viitoare Platforma europeana pentru imagistica medicala, care va raporta informatii cu privire la starea actuala a transferului tehnologic intre cercetare si mediul economic, a instrumentelor si tehnologiilor pentru sistemele de ingrijire a sanatatii si a strategiilor si politicilor pentru sanatatea cetatenilor europeni. La fel, se urmareste crearea a doua clustere in imagistica medicala in Regiunea Nord-Est si in Bosnia-Herzvegovina. Consortiul proiectului este format din coordonatorul proiectului, Asociatia Madrid Network din Spania si 20 de parteneri din sase tari.
Lasă un răspuns