Termocentrala Borzesti ar putea fi inchisa, pentru ca inregistreaza pierderi semnificative. Masura face parte din planul Guvernului de reorganizare a sistemului energetic – au anuntat, pentru Mediafax, surse din Ministerul Economiei. Electrocentrale Borzesti este o sucursala a producatorului de energie electrica si termica Termoelectrica si intra, pina acum doi ani, in calculele pentru modernizare, cu sprijin extern.
Ideea inchiderii activelor neviabile ale Termoelectrica a fost, insa, avansata de ultimii trei ministri ai Economiei. Guvernul s-a angajat in discutiile cu Fondul Monetar International sa restructureze Termoelectrica, pentru datorii la bugetul de stat de peste 48,4 milioane de lei. Planul de reorganizare a sistemului energetic prin comasarea producatorilor de energie si carbune in societatile gigant Electra si Hidroenergetica a esuat si el, iar ministerul cauta solutii alternative.
La Borzesti GDF Suez avea intentia sa construiasca un grup nou de condensatie cu ciclu combinat gaze-abur de 400 MW. Memorandumul s-a semnat in 2008, dar totul a ingheţat in acest stadiu. Valoarea totala a parteneriatelor din energetica se ridica la doua miliarde de euro.
Termocentrala din Borzesti a fost dorita, in ultimii ani, de mai multe companii straine: CEZ Romania, E.ON, Gaz de France, Electrabel, ENEL, EDF International si AES Corporation. In 2008, compania Electrabel (Belgia) a si cistigat licitatia organizata de Termoelectrica pentru proiectul unei noi centrale elctrice la Borzesti. Dupa ce a intrat, ulterior, pe fir la Borzesti, la inceputul anului trecut GDF Suez tocmai anuntase ca a terminat studiul de fezabilitate pentru centrala de 400 MW. Proiectul, in valoare de circa 400 de milioane de euro, era primul care avea studiul de fezabilitate terminat, iar valoarea investitiei urma sa ajunga la circa o jumatate de miliard de euro. Grupul de la CET Borzesti trebuia sa functioneze cu gaze si sa fie detinut, in proportie majoritara, de Electrabel Belgia, controlata de GDF Suez, pe urmatorul sistem: strainii sa vina cu banii pentru constructia centralei, iar Termoelectrica, proprietarul CET, cu activele deja existente si cu infrastructura de la Borzesti, cu care va avea o participatie minoritara in proiect. (Petru DONE)
Lasă un răspuns