Directia Silvica Bacau a cistigat administrarea a cinci arii naturale protejate din judet, in urma unei licitatii organizate de Ministerul Mediului si Padurilor. Acestea sint Creasta Nemirei, Dealul Perchiu, Magura Tirgu Ocna, Lacul Balatau si aria Bucias. Un proiect depus de Asociatia Scut Verde, pentru aria Dealul Perchiu, a fost respins.
„Administrarea acestor arii naturale – ne-a declarat directorul Directiei Silvice, Gheorghe Manaila – presupune, din partea noastra, o atentie deosebita pentru valori inestimabile, cum sint cele pe care ni le daruieste natura. Cred ca in alegerea noastra in calitate de administratori a contat mult profesionalismul personalului pe care il avem. Practic, ne vom ocupa de supravegherea a tot ce se intimpla in aceste arii, care trebuie protejate de orice interventie necorespunzatoare sau rau-voitoare a omului si, evident, daca se impune, putem contribui si la refacerea unor zone naturale, prin lucrari specifice profilului nostru de activitate”. Delimitarea de arii naturale protejate este o obligatie care revine Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene in constituirea si consolidarea Retelei Natura 2000. Ministerul Mediului si Padurilor a initiat din 2009 un proiect in acest sens. Aaceste zone beneficiaza de planuri de management care pot fi integrate in strategiile locale de dezvoltare, pe baza carora se stabilesc proiecte care pot avea finantare europeana. Daca un investitor vrea sa desfasoare o activitate economica in Situl Natura 2000 o poate face numai daca demonstreaza ca aceasta nu va dauna sitului.
Lacul Balatau – ne informeaza site-ul Ropedia.ro – este un lac de baraj natural, situat in Muntii Nemirei, la o altitudine de 532 m, la 4 km de Salatruc si este declarat monument al naturii. S-a format in 1883, datorita unor alunecari de teren si a ploilor puternice care s-au prelungit din vara pina toamna tirziu. Lacul este cunoscut mai ales in rindul pescarilor. Habitatul protejat il formeaza lacul si imprejurimile sale.
Creasta Nemirei, cu cele trei virfuri principale, Sandru, Tiganca si Nemira Mare, are o suprafata de peste 3.490 ha si se afla la o altitudine intre 750 si 1.649 m. Muntii Nemira sint o grupa muntoasa a Carpatilor Moldo-Transilvani, din Carpatii Orientali.
Dealul Perchiu este situat in stinga Trotusului, in imediata vecinatate a Municipiului Onesti. Punctul de maxima altitudine, 398 metri, se afla in partea de Sud-Est. Culmea principala se afla cu mai mult de 200 de metri peste Lunca Trotusului. Vegetaţia deosebită a Dealului Perchiu este protejata din anii ’70, prin declararea lui ca monument al naturii, statut intarit prin instituirea unei rezervatii naturale de circa 206 hectare. Habitate protejate sint formatiuni ierboase (89,80 ha), paduri (79,18 ha) si alte terenuri (37,49 ha).
Rezervaţia naturala Magura-Tirgu Ocna are o suprafata de 120 ha, la o altitudine de 310 pina la 700 m. Se afla pe malul drept al Trotusului, dar si pe malul sting al Slanicului, intre soselele Tirgu Ocna – Comanesti si Tirgu Ocna – Slanic Moldova. Habitatele protejate sint formatiuni ierboase si tufisuri (45,1 ha), paduri (112,83 ha) si stincarii (2,66 ha).
Rezervaţia naturala Bucias are o suprafata de 471 ha, la o altitudine intre 540 si 1.165 m. Se afla in comuna Manastirea Casin si este amplasata la Cheile Bucias si cascada, la 2 km de unirea Piriului Bucias cu Piriul Casin. Habitatul protejat se afla pe cursul inferior al Piriului Bucias, cu vaile de tip chei si cascada.
Lasă un răspuns