• atît de mare a fost bucuria localnicilor, încît unii au început să se joace minute în șir aprinzînd și stingînd întrerupătoarele • neobișnuite cu lumina, unele femei povesteau că și-au aprins tot lampele cu gaz • șefii Prefecturii și ai Consiliului Județean au ignorat evenimentul, doar pentru că primarul din Oncești, Gheorghe Baban, este liberal
Satul Tăula, din comuna Oncești a fost electrificat. Știrea ar părea la o primă vedere material propagandistic ceaușist. Cu toate astea, pentru cele 50 de familii din micul sătuc asta înseamnă intrarea în rîndul lumii civilizate. După ani de chin la lumina lămpii, de aprovizionare cu gaz lampant sau de citit lecțiile la lumînare, oamenilor din satul Tăula încă nu le vine să creadă că au curent electric în case. Recepția lucrării s-a făcut vinerea trecută. De atunci pînă astăzi s-au racordat deja 15 familii. Gheorghe Baban, primarul comunei Oncești, a ținut să facă și o inaugurare oficială, așa că a invitat toate oficialitățile județului. La manifestarea de ieri, însă, au fost prezenți doar membrii din staff-ul PNL Bacău: președintele organizației județene, deputatul Valeriu Gheorghe, fostul prefect de Bacău, Ioan Silviu Lefter, vicepreședintele Consilului Județean Bacău, Ion Chiriac, senatorul Dan Constantinescu și Adrian Iordache. La manifestare nu au fost prezenți nici măcar reprezentanții societăților care au efectuat lucrările, darămite cineva din partea partidului de guvernămînt. Șefii Prefecturii și ceilalți capi ai Consiliului Județean au lipsit în bloc. Motivul este lesne de ghicit: primarul de Oncești este de sorginte liberală, iar liderii PSD de la județ așa au înțeles că trebuie să trateze problema, care, una peste alta, n-ar trebui să aibă nici o legătură cu mediul politic.
Localnicii din zonă au avut două motive de sărbătoare: primul a fost prilejuit de inaugurarea drumului comunal care face legătura cu sătucul aflat la trei kilometri de centrul comunei. „Nu vă puteți da seama ce înseamnă lucrurile astea pentru noi, fiindcă nu ați trăit aici. Înainte de a se face drumul ăsta, nu se putea ajunge la Tăula decît cu căruța, iar primăvara și toamna se înfundau căruțele în noroi pînă la inimă. Cînd ploua mai mult, ajungeau oamenii să treacă cu carele prin grădini. Era jale, parcă plecau în pribegie. Asta v-o spune unul dintre cei mai în vîrstă oameni ai comunei”, a spus cu glas tremurat Costică Popa, un localnic de 83 de ani.
După sfințirea drumului, întregul alai a parcurs drumul proaspăt inaugurat pînă la Tăula. Aici sătenii așteptau oficialitățile cu becurile aprinse, dar și cu o fanfară tocmită de primar tocmai de prin Bîrlad. „Eu am 78 de ani, maică, și nu credeam că o să mai apuc să mai văd lumină pînă oi muri. Aici am crescut, aici m-am măritat la 18 ani și aici am născut o fată, pentru care am făcut tot ce mi-a stat în putință s-o dau la școală. Sînt tare mîndră de ea că a ajuns la oraș și că are serviciu bun. Și dacă mai am și curent electric, pot să zic că am bătrînețe luminată”, ne-a povestit Elena Zaharia, de 73 de ani.
În poiana unde se instalase fanfara, s-a adunat tot satul. O femeie mai tînără îi povestea amuzată unei vecine mai în vîrstă: „Să nu-ți vină să crezi! Ăla micu, al meu, a și ars un bec chiar de cum ne-au dat lumina, aseară. Zău așa! Atîta a aprins și a stins becul din bucătărie, atît de mult îi plăcea să vadă lumina aprinzînd-se, încît pînă la urmă a ars becul”, povestea mama deloc supărată de pozna odraslei. „Asta nu-i nimic, dar tu mă crezi că eu, femeie bătrînă, am dat să aprind tot lampa? Mi s-a întîmplat de vreo trei ori și tot de atîtea ori m-a făcut atentă moșneagul, să umblu la întrerupător. Deh! Ce să-i faci? Am fost obișnuită o viață întreagă cu fitilul și greu o să mă obișnuiesc să apăs pe un buton, ca să mi se lumineze toată casa”, a spus și cealaltă bătrînă.
Satul Tăula are o istorie veche și este unul din satele răzeșești din județ, cu vechi tradiții românești. Pe vremurile cronicilor, în sat se numărau 80 de pereche de boi, semn de mare bunăstare printre localnici. Pe vremea comunismului din cauza lipsei curentului electric și a unui drum accesibil, lumea a plecat din sat, ajungînd chiar să fie propus pentru dezafectare cînd mai rămăseseră doar zece gospodării. După revoluție, tinerii au început să vină în sat, dar nu în număr foarte mare. Încet-încet s-a ajuns ca, astăzi, satul Tăula să numere 50 de gospodării. „Eu cred că, dacă este curent, în cîțiva ani populația satului de va dubla. Avem multe cereri de construcții de locuințe, iar numărul lor a crescut semnificativ în momentul în care s-a aflat că vom electrifica satul. Vrem să mai facem și o școală, avem chiar un proiect pentru asta pentru că avem aici, în Tăula, 37 de copii între 0 și 14 ani”, ne-a declarat primarul Gheorghe Baban.
Satul Tăula nu este singurul din județ care trebuie electrificat. Mai sînt și altele pe listă, dar se obțin bani puțini pentru investiții în electrificare de la Ministerul Industriilor. „Problema este veche și ține de acel fond de investiții de 10 la sută, pe care îl plătește fiecare abonat din România. Din Bacău pleacă la acest fond aproximativ 100 de miliarde de lei și nu se întorc înapoi, la repartiții, nici 30 la sută din ei. Acesta este cel mai mare dezavantaj al sistemului centralizat, pentru că nu încurajează zonele cu posibilități. Pe vremea guvernării anterioare, actuala putere a făcut mare caz de acest fond special încasat de Ministerul Industriilor. Cum au preluat puterea, cum au uitat de asta, au inclus fondurile în buget și acum tac chitic”, a afirmat Ion Chiriac, vicepreședintele Consiliului Județean.
Investiția totală din comuna Oncești se ridică la zece miliarde de lei. Cinci miliarde pentru 2,5 kilometri de drum comunal din fondurile speciale ale drumurilor și alte cinci miliarde de lei pentru rețeaua electrică a satului Tăula pe o distanță de doi kilometri cu bani de la Ministerul Industriilor. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns