Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat luni Guvernului să pună capăt procedurii de asumarea a legilor în Parlament, susţinând că prin această procedură „este eludat sistematic rolul Legislativului de unică autoritate legiuitoare în România”.
„De aceea, APADOR-CH solicită Executivului să pună capăt imediat acestor practici şi să revină la procedura normală de legiferare, eventual în regim de urgentă acolo unde se impune”, se arată într-un comunicat al organizaţiei transmis AGERPRES.
Reprezentanţii asociaţiei au criticat faptul că Executivul şi-a asumat răspunderea pe majoritatea legilor importante, precum Legea de uniformizare a salariilor din învăţământ în anul 2011, Codul de dialog social, după ce Codul civil, Codul penal, Codul muncii, Legea educaţiei naţionale, Legea salarizării unice, Legea reorganizării administraţiei publice, Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi proiectul de Lege privind aplicarea acestui act normativ în anul 2011, precum şi programului de măsuri care vizează reducerea deficitului bugetar şi susţinerea activităţii economice au fost adoptate prin aceeaşi procedură.
În opinia APADOR-CH, utilizarea repetată a procedurii angajării răspunderii denotă „ignorarea”, de către Guvernului României, a principiului separaţiei puterilor în stat şi a rolului său constituţional de autoritate executivă, nu legislativă.
”Angajarea repetată a răspunderii Guvernului vine în continuarea unei alte practici abuzate de guvernele succesive ale României, cea a legiferării prin intermediul ordonanţelor de urgentă. Astfel, numai în perioada 1 ianuarie – 14 aprilie 2011, au fost publicate în Monitorul Oficial al României 36 de ordonanţe de urgenţă. Actuala situaţie bugetară, economică şi socială a României nu poate constitui un pretext pentru a submina fundamentele constituţionale ale statului”, se precizează în comunicatul de presă. AGERPRES
Lasă un răspuns