Judecătoarea Elena Turcu a fost achitată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală, însă decizia poate fi atacată cu recurs.
Purtătorul de cuvânt al ÎCCJ, judecătoarea Georgeta Barbălată, a declarat marţi că, potrivit deciziei magistraţilor, fapta nu este prevăzută de legea penală, ceea ce înseamnă că s-a stabilit că Elena Turcu avea o concentraţie de alcool în sânge care ar atrage o răspundere contravenţională.
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis-o în judecată, pe 4 iulie 2010, pe judecătoarea Elena Turcu, fost preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului Dâmboviţa, pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală.
Potrivit procurorilor, pe 14 mai 2007 Elena Turcu s-a deplasat cu autoturismul marca Dacia Logan la locuinţa părinţilor săi, într-o localitate situată la aproximativ 40 de kilometri de Târgovişte.
În apropierea serii, Elena Turcu a revenit către Târgovişte, autoturismul condus de ea fiind urmat de cel condus de soţul său. Conform celor convenite anterior plecării din localitatea de domiciliu a părinţilor săi, Elena Turcu şi-a continuat deplasarea către domiciliu, soţul său deviind de la acest traseu pentru a o lua acasă pe fiica lor minoră.
În timp ce judecătoarea se deplasa pe strada Constantin Brâncoveanu au avut loc două incidente, relativ minore. Astfel, în dreptul unei pizzerii, autoturismul condus de inculpată aproape că a lovit motoscuterul condus de martorul D.A. care, conform propriilor susţineri, ar fi reuşit să evite coliziunea urcând pe trotuar. Constatând că şoferul nu opreşte, martorul a schimbat sensul de deplasare, urmărind maşina condusă de învinuită cu intenţia de a-i cere acesteia explicaţii. După parcurgerea unei scurte distanţe, în dreptul unei cofetării, autoturismul condus de judecătoare a acroşat oglinda unui taxi staţionat, în care se afla şoferul acestuia. În mod similar, constatând că maşina inculpatei nu opreşte, şi acest conducător auto şi-a pus vehiculul în mişcare pentru a o urmări.
Cei doi conducători auto au ajuns-o pe judecătoare în faţa locuinţei acesteia, reproşându-i faptul că „era să dea peste ei”.
În acel moment, un vecin al judecătoarei, observând că aceasta se afla într-o situaţie pe care a apreciat-o ca periculoasă, a intervenit în apărarea ei şi, pe fondul discuţiilor generate în acest mod, l-a lovit pe martorul D.A. cu pumnul în zona feţei şi l-a îmbrâncit pe celălalt martor, după care a părăsit parcarea intrând în bloc. Pentru aceste fapte de violenţă fizică nu au fost formulate plângeri penale.
La faţa locului a venit un echipaj de poliţie, iar agenţii i-au solicitat judecătoarei în mod repetat şi insistent să sufle în aparatul alcooltest, cerere pe care Elena Turcu a refuzat-o de mai multe ori. În final a fost de acord, însă aerul nefiind expirat în mod corespunzător, aparatul folosit nu a dat rezultate concludente. Ulterior, Elena Turcu a fost condusă la Spitalul Judeţean Târgovişte – Unitatea de Primire Urgenţe unde i s-a recoltat o probă de sânge.
Poliţiştii care au cercetat-o au spus că judecătoarea ar fi încercat să îi intimideze, apelând diverse persoane pe telefonul mobil şi ameninţându-i.
Elena Turcu i-a acţionat în justiţie, pentru abuz în serviciu, pe poliţiştii care au cercetat-o, aceştia fiind declaraţi nevinovaţi de către instanţă.
Din buletinul de examinare clinică rezultă că Elena Turcu „pare sub influenţa alcoolului” şi că de la aceasta a fost recoltată o singură probă de sânge la ora 23,40. Motivul pentru care cea de-a doua probă nu a mai fost prelevată nu s-a consemnat în formular.
Persoanele prezente au confirmat că Elena Turcu ar fi refuzat în mod expres recoltarea celei de-a doua probe, aspect negat de aceasta, precizând în schimb că o altă probă de sânge nu i-a mai fost solicitată şi nici nu a cerut din proprie iniţiativă o a doua recoltare.
Conform buletinului de analiză toxicologică emis de SML Ploieşti rezultă că în proba predată spre analiză s-a decelat o intoxicaţie etilică de 1 gram la mie.
Pe 16 decembrie 2009, procurorii i-au interzis judecătoarei să părăsească localitatea de domiciliu, măsură care a fost revocată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În decembrie 2008, Consiliul Superior al Magistraturii a admis cererea judecătoarei Elena Turcu de pensionare, însă cererea a fost respinsă de preşedintele Traian Băsescu.
Situaţia Elenei Turcu s-a complicat după ce Baroul Dâmboviţa a refuzat să o înscrie ca avocat, pe motiv că ea încă deţine calitatea de magistrat. AGERPRES
Lasă un răspuns