Una dintre principalele legi ale fizicii ne demonstreaza ca polii de acelasi sens se resping, iar cei de semn opus se atrag. Conceptul polaritatii este, insa, tot mai prezent si in spectrul social, dar mai ales in cel politic, facind dovada ca chiar si acolo si atunci cind la mijloc sint interesele unor grupari ce se conduc si actioneaza dupa ideologii opuse, acestea se pot ajusta si armoniza spre a se pune de acord si a permite, astfel, functionalitatea lor pasagera. Chiar daca axiomele cad, principiile vin sa sustina ideia ca tot ceea ce e de sorginte umana se poate modifica, adapta si aplica. Astfel, apa devine compatibila cu focul, binele cu raul, dreapta cu stinga, inainte cu inapoi.
A sosit timpul schimbarilor si fiecare zi ne ofera alte si alte surprize. Loviturile sub centura pe care si le aplica tot mai des actorii de rampa ai scenelor noastre politice sint receptate ca un fel de declaratii de dragoste cu nabadai care nu prea lasa urme, dar le fac bine la imagine. Intarind convingerile pentru ce va fi sa fie nu peste multa vreme: parteneriatele strategice in circul electoral. Motiunile simple din Parlament ne prezinta o formula de exprimare pe intelesul tuturor, cu mesaj direct: vrei sa-ti fie bine, fa ca mine! Dupa ce Agricultura si Educatia, promovate de principalul partid de opozitie, au trecut cu brio in Parlament, rezolvarile s-au gasit in aceeasi zi: subventii pentru agricultori, majorarea in devans a tuturor categoriilor de pensii, cresterea salariilor personalului didactic. Sint tot atitea dovezi, alaturi de altele de data la fel de recenta, care probeaza ca dialogul Putere – Opozitie pe teme de interes general si particular devine posibil si de substanta. Apropierea dintre PNL si PSD este privita, de catre cei care manipuleaza si evalueaza tendintele proceselor politice din perspectiva apropiatelor alegeri parlamentare, ca o prefigurare a viitoarei guvernari. Ar fi un experiment inedit si extrem de interesant, in care Dreapta si Stinga sa-si dea sarutul de fidelitate. Intrebarea e: ce sanse ar avea aceasta uniune consensuala si cit ar putea ea sa dureze? Sobrietatea si pragmatismul liberalilor, dovedite in cei aproape patru ani de cind s-au instalat la Palatul Victoria, combinate cu tenacitatea social-democratilor, ar putea trage mai cu nadejde si cu mai mult folos caruta reformelor la care rivnesc si altii.
Dar, sa nu anticipam prea mult si sa nu ne lansam in scenarii vizionare ce se pot schimba cu repeziciune. Amabilitatile reciproce de astazi sint doar o formula de curtoazie politica dincolo de care se ascund adevaratele intentii. Iar miza principala a acestora este viitorul ocupant al fotoliului de prim-ministru, la care rivnesc destui lideri de formatiuni politice, cu sau fara sanse de a accede in Parlament. Calin Popescu Tariceanu si Mircea Geoana reprezinta principalii candidati, dar si preopinenti, totodata. Batalia electorala si-o vor purta fiecare, pe cont propriu, iar rezultatele vor fi strinse. Nu cred ca scorul va putea fi unul direct adjudecator, astfel ca verdictul va apartine unor factori aleatorii.
Asadar, cine va conduce valsul, cu un pas la dreapta si celalat la stinga?! Oricum, indicatoarele de orientare geografico-politica vor
trebui dispuse astfel incit sa arate aceeasi directie. Prin punctajul de imagine pe care cele doua partide l-au acumulat prin aplicarea masurilor de impact social anuntate de Guvern in urma presiunilor si solicitarilor imperative venite dinspre principalul oponent, PNL si PSD si-au atras de partea lor o importanta parte a electoratului. Dupa acuze, reprosuri si interminabile procese de intentii servite pe parcursul celor patru ani; dupa obstructii, sicane si amenintari, dar si dupa gesturi de sustinere in chestiuni si situatii dificile, social-democratii isi schimba registrul si partitura in ce priveste relatiile cu posibilii parteneri. Ori, atita timp cit au si guvernatii de cistigat, faptul nu poate fi socotit decit ca un semn de normalitate. a se pune de acord si a permite, astfel, functionalita axiomele cad, principiile vin sa sustina ideia ca tot ceea ce e de sorginte umana se poate modifica
Lasă un răspuns