* sarbatorirea zilelor de 1 si 2 mai – Ziua Internationala a Muncii si Ziua Internationala a Tineretului, precum si deschiderea sezonului estival constituie motiv de bucurie, pentru ca vremea este prielnica iesirilor in natura, dar si motiv de ingrijorare din cauza numarului mare de incendii ce pot izbucni in zonele de agrement
Pompierii insista pe ideea ca bacauanii trebuie sa fie mai prevazatori cu focul in zonele de agrement frecventate in zilele de 1 si 2 mai. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau urmareste ca prin masurile care le aplica in aceasta perioada sa evite adevaratele dezastre ecologice, dar si pierderile de vieti omenesti si bunuri materiale. „Cu ocazia zilelor de 1 si 2 mai se observa o afluenta mare a publicului catre statiunile de odihna si locurile de agrement organizate in aer liber. Avind in vedere aceste lucruri, Inspectia de Prevenire din cadrul ISU Bacau efectueaza premergator acestor zile o serie de controale in zonele de agrement din judetul Bacau. Scopul controalelor este acela de a asigura masurile de prevenire si stingere a incendiilor, organizarea de activitati de aparare impotriva incendiilor, asigurarea interventiei pompierilor in cazul producerii unor incendii la unitatile turistice, precum si salvarea persoanelor si bunurilor materiale. Tinind cont de perioada care urmeaza, ISU Bacau recomanda amatorilor de drumetii montane sa aiba in vedere si sa respecte regulile de prevenire a incendiilor specifice unitatilor de cazare in scop turistic (cabane, campinguri, pensiuni) aflate in zone cu vegetatie forestiera sau in apropierea padurilor”, a spus lt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice in cadrul ISU Bacau.
Unde facem gratarul!?
Pompierii bacauani reamintesc ca accesul masinilor pe drumurile forestiere este interzis. De asemenea, se interzice arderea resturilor vegetale rezultate din curatarea pasunilor si a terenurilor agricole limitrofe, la o distanta mai mica de 100 metri de liziera padurii. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau recomanda turistilor sa nu foloseasca focul in padure sau focul deschis in aer liber. Focul poate fi aprins doar in spatii special amenajate si indicate prin panouri avertizoare. La plecare este bine ca turistii sa stinga focul si sa acopere jarul cu pamint. „Focurile de tabara sau cele din campinguri pot fi aprinse doar in locuri special amenajate, la o distanta de siguranta fata de marginea padurii. Nu este recomandat a se utiliza in spatiile de cazare aparate electrice defecte sau neomologate, precum si lasarea lor in priza nesupravegheate”, a adaugat Grecu. Operatorii economici au obligatia de a lua toate masurile necesare prevenirii si stingerii incendiilor, asigurarea si dotarea cu mijloace de prima interventie, executarea periodica a exercitiilor de alarmare, evacuare si salvare a personalului, precum si interventia in cazul producerii oricaror situatii de urgenta.
anonim a zis
Desi au fost amenajate spatii speciale pt gratare, in parcul de la Gheraiesti fiecare face gratarul unde are chef si unde-l taie capul, se parcheaza masinile pe unde apuca, de cele mai multe intrarea in parc este blocata de masinile parcate la capatul podului, impiedicand astfel traficul spre parc……ma intreb: ce fac autoritatile in acest caz????????… la fel se intampla si la Magura cat si pe insula de agrement…..