Cipru este considerata de multi romani, usor eronat, o destinatie scumpa. Salariile de circa cinci ori mai mari decit in Romania fac piata cipriota sa para inacesibila pentru romanii cu venituri sub medie. Dar preturile la produsele de baza sint uneori egale cu cele din tara noastra sau numai de doua ori mai mari. In restaurante, acestea pot fi, insa, ceva mai piperate. In statiunea Trodos, in muntii cu acelasi nume, o portie de souvlaki de pork costa 8,50 de euro, iar una de pui 9,50. O ompleta ajunge la 7 euro, ca si o portie de paste, iar o salata 4 euro. In schimb, un hamburger, un sandvis sau un hot-dog costa 3 euro. Berea autohtona, Keo, ajunge tot la 3 euro, ca si berea Carlsberg, dar o Budweiser Heineken costa 3,50 de euro. Un singur pahar de vin cipriot ajunge la 3 euro, iar o sticla intreaga la 11,50. Un whisky te costa 4,50 de euro, iar o tuica neaosa, cipriota, Ouzo-Zivania, numai 3 euro. Cafeaua (de la cafeaua naturala la nescafe, filtru sau cappuccino) costa numai 2 – 3 euro. In taverne, celebrul Meze (circa 22 sau 24 de feluri diverse de preparate, servite in boluri mici) ajunge la 17 – 22 de euro de persoana (se comanda pentru minim doua persoane), dar fructele de mare ajung si la 85 de euro kilogramul sau la 12 – 18 euro portia. In portul Pafos, cu 25 de euro doua persoane pot bea cite o Zivania, pot savura cite un peste Dorada si pot bea si cite un pahar de vin.
Cele mai ieftine ramin, desigur, magazinele de cartier sau supermarketurile, unde o bere poate fi, la bax, sub un euro, iar apa plata de asemenea. Rivnitul vin cipriot Commandaria, despre care se spune ca este cel mai vechi din lume, dar care se gaseste rar si mai ales in regiunea cu acelasi nume din Muntii Trodos, poate fi cumparat cu circa 10 euro sticla sau chiar la 7 euro direct de la producatori. Intr-o bacanie am vazut si crap romanesc, la 3,80 de euro kilogramul, dar si macrou la 2,95 de euro. (Petru DONE)
Lasă un răspuns