Şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, locotenent-colonel Ioan Tarnu, şi Liviu Schiau, subcomisar de poliţie de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, reţinuţi luni pentru comiterea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului, vor fi cercetaţi în stare de libertate.
Curtea de Apel Alba Iulia a decis marţi dimineaţă, la ora 3,00, după o şedinţă de judecată care a durat două ore şi după o deliberare de două ore şi jumătate, să respingă cererea procurorilor privind arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor doi şi a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.
Instanţa a atras atenţia celor doi inculpaţi că încălcarea cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, printre care şi aceea de a nu lua legătura cu inculpatul Mircea Stanciu sau cu familia acestuia, va duce la înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi ţara cu aceea a arestării preventive.
Decizia Curţii de Apel poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 24 de ore de la pronunţare.
Cei doi au fost puşi în libertate de îndată.
Şeful SRI Alba, suspendat luni din funcţie, a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că a fost categoric o înscenare acuzaţia adusă şi că a fost un abuz.
Cei doi au fost prezentaţi luni seara magistraţilor Curţii de Apel Alba Iulia, cu propunerea de arestare preventivă formulată de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Hunedoara.
Avocatul lui Ioan Tarnu, Victor Cîmpean, a declarat, la terminarea şedinţei de judecată, că, din punctul său de vedere, cererea de arestare preventivă este neîntemeiată.
De asemenea, a fost prezentat instanţei Curţii de Apel Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă şi un alt inculpat, Cristian Bândilă, iniţial cercetat în stare de libertate, întrucât nu a respectat interdicţia magistraţilor de a nu lua legătura cu ceilalţi membri din grupare, aflaţi în stare de arest preventiv. Pentru acesta, instanţa a dispus arestarea preventivă.
Ioan Tarnu şi Liviu Schiau sunt acuzaţi de către procurori că au sprijinit activitatea infracţională a membrilor unei grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene. Valoarea estimată a prejudiciului cauzat de acest grup infracţional organizat este de peste 4,5 milioane de euro.
Potrivit DIICOT, în cursul cercetărilor s-a stabilit că activitatea infracţională a membrilor grupării a fost sprijinită de către Tarnu şi Schiau.
În sarcina şefului SRI Alba se reţine, potrivit unui comunicat al DIICOT, că, în virtutea funcţiei deţinute, prin acţiune sau inacţiune, a acordat sprijin inculpatului Mircea Stanciu, activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului în dosarul penal instrumentat de procurorii DIICOT, constituind în acelaşi timp o încălcare a dispoziţiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea nr. 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informaţii de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni.
Astfel, Mircea Stanciu, un om de afaceri din Alba, arestat în urmă cu peste două săptămâni, a apelat la şeful SRI Alba, susţin procurorii, căruia i-a adus la cunoştinţă implicarea sa în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul, în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul B.C.C.O. Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspundere penală.
Potrivit DIICOT, Ioan Tarnu a acceptat, în mod direct, daruri de la soţia lui Stanciu, dând asigurări că poate determina organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile acestuia.
În ceea ce-l priveşte pe subcomisarul de la BCCO Alba Iulia, s-a reţinut faptul că, în cursul lunii aprilie, în două rânduri, l-a încunoştiinţat pe inculpatul Mircea Stanciu cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale.
Mai mult decât atât, spun procurorii, acesta a pus la dispoziţia inculpatului Stanciu o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul BCCO Alba Iulia.
Cercetările au fost efectuate cu sprijinul unităţii specializate din cadrul SRI şi cu poliţişti din cadrul BCCO Alba Iulia.
În urma investigaţiilor efectuate de poliţişti şi procurorii DIICOT, s-a stabilit că, în perioada 2008-2011, membrii grupării au sustras utilaje agricole şi utilaje de construcţii din ţări ale Uniunii Europene, pe care le-au transportat în România, după care le-au schimbat identitatea prin contrafacerea seriilor de identificare şi a documentelor de provenienţă. Ulterior, utilajele au fost vândute sub valoarea reală a acestora, respectiv sub jumătate din preţ.
Au fost identificate şi indisponibilizate în jur de 50 de utilaje provenite din furturi din Franţa, Italia, Olanda şi Grecia, valoarea prejudiciului stabilit până în prezent depăşind 4,5 milioane de euro. La acest caz s-a cooperat cu autorităţile din Franţa, Italia, Olanda, Grecia şi Ungaria, fiind a treia etapă a operaţiunii.
În prima fază, în decembrie 2010 au fost arestate şapte persoane, printre care şi un italian şi şase români, cinci din Arad şi unul din Hunedoara. Alte nouă persoane, printre care un fost campion naţional la box, Andrei Dărămuş, şi un membru al lumii interlope din Satu Mare, au fost arestate în luna ianuarie. La începutul lunii februarie, procurorii DIICOT au unit cele două dosare în care şapte persoane, respectiv nouă persoane sunt acuzate de furt de utilaje din ţări ale Uniunii Europene şi de vânzarea acestora la preţuri mici în România, respectiv în Ungaria.
Ulterior, în 14 aprilie, procurorii au efectuat 33 de percheziţii domiciliare în Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureş, Bistriţa Năsăud, Argeş şi în Bucureşti, pentru prinderea altor membri ai grupării, iar în aceeaşi zi, au fost conduse la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara, pentru audieri, 23 de persoane. Tribunalul Hunedoara a admis propunerea procurorilor DIICOT privind arestarea preventivă a opt dintre inculpaţi. Pentru alţi şase inculpaţi, instanţa din Deva a luat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, pe o perioadă de 30 de zile.
În 21 aprilie, Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursurile împotriva măsurii arestării preventive depuse de şapte dintre inculpaţi, dintre care patru aparţineau unor inculpaţi care au primit, în lipsă, mandate de arestare.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, membrii grupării riscă până la 20 de ani de închisoare. AGERPRES
Lasă un răspuns