Cazurile de trichineloza la om, inregistrate ca urmare a consumului de carne de porc neexaminata sanitar veterinar, au pus pe jar inspectorii sanitari veterinari. Rezultatul analizelor arata ca pacientii au forme severe de imbolnavire cu pronostic rezervat. Pentru a evita producerea altor cazuri de imbolnavire, conducerea Directiei Sanitare Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau atentioneaza populatia asupra necesitatii controlului sanitar veterinar la carnea provenita de la animalele sacrificate in gospodaria proprie in vederea consumului familial. „Cei ce organizeaza nunti, botezuri, mese festive sint obligati sa foloseasca in pregatirea meniurilor numai produse alimentare comparate din surse autorizate, unde se asigura un control sanitar veterinar al produselor. Utilizarea in pregatirea meniurilor de produse neverificate sanitar veterinar, avind ca rezultat imbolnavirea mesenilor, constituie infractiune si se pedepseste conform legislatiei”, a spus dr. Vasile Zaharia, director DSVSA Bacau.
Porc, mistret sau urs
In ceea ce priveste trichineloza, omul se imbolnaveste consumind carne infestata de porc, mistret sau urs, insuficient fripta sau preparata cruda, sarata sau afumata. In aceasta forma, calea de intrare a parazitului in corpul uman se face pe cale digestiva. Atit la porc cit si la celelalte animale, boala nu se manifesta de obicei prin semne clinice sesizabile, iar parazitul si larvele nu se vad cu ochiul liber. „Simptomele clinice ale trichinelozei apar atit la oameni maturi cit si la copii, datorita valurilor succesive de invazie intestinala a parazitului. Majoritatea infectiilor usoare sunt asimptomatice, in timp ce infectiile grave pot pune viata in pericol”, precizeaza dr. Vlad Gheorghita din cadrul Biroului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara. O situatie neplacuta o constituie faptul ca persoanele care au consumat carne cu trichinela ramin sub observatie 5 ani si cu sechele pe toata viata. Pericolul imbolnavirii apare in situatia comertului neautorizat.
Lasă un răspuns