• postul de laborant a fost ocupat de o candidată care a absolvit Liceul „Henri Coandă” plus un curs de contabilitate, în detrimentul uneia licențiate în biologie • conducerea liceului și-a motivat decizia prin calificarea suplimentară a primeia
Liceul Agricol din Hemeiuși a organizat, la sfîrșitul săptămînii trecute, un concurs pentru ocuparea unui post de laborant, rămas vacant după demisia fostei titulare a postului. O întrecere la startul căreia s-au alinit cinci candidate: Maria Gălățeanu, absolventă a Liceului „Henri Coandă” și a unor cursuri de contabilitate și informatică, Lizeta Postelnicu, licențiată a Facultății de Științe, secția „biologie”, din cadrul Universității Bacău, Iuliana Oprea, absolventă a unei școli postliceale, Marcelina Chiper și Cristina Bostan, ultimele două fiind inginere. De altfel, aceasta avea să fie și configurația clasamentului final, situație în care Maria Gălățanu a fost declarată cîștigătoare, cu un total de 65 de puncte. Clasată pe locul secund, cu 50 de puncte, Lizeta Postelnicu a contestat însă rezultatele cu pricina. „Consider că am fost defavorizată cu 20 de puncte pentru că nu aveam cursuri de contabilitate, spre deosebire de concurenta admisă, deși în școală există angajată o contabilă. Deasemenea, cred că s-a făcut o examinare incorectă, neținîndu-se cont de pregătirea mea profesională”, susține, printre altele, Lizeta Postelnicu în contestația depusă atît la liceu, cît și la Inspectoratul Școlar.
De partea cealaltă, profesoarele Maria Nedelcu (foto) și Jana Drăghici, director, respectiv director adjunct al Liceului din Hemeiuși, au susținut că „valurile” făcute de aceasta sînt nejustificate, în condițiile în care „doamna Gălățeanu are o calificare în plus (cursul de contabilitate, n.r.) , față de domnișoara Postelnicu. De altfel, diferența de 20 de puncte vine de aici”. În viziunea celor două directoare, Maria Gălățanu este mai nimerită, ca absolventă de liceu cu profil mecanic, pentru postul repsctiv, decît o licențiată în biologie. „În școală avem doar un singur laborator de chimie și mai multe cu profil tehnic. În plus, în fișa postului de laborant vom introduce și cîteva sarcini de secretariat, cum ar fi evidența carnetelor de cec pentru elevi, activitate în care cursul de contabilitate este binevenit. Apoi, domnișoara Postelnicu nu ne-a făcut o impresie foarte bună, în condițiile în care, atunci cînd a venit la liceu, a stat vreo patru ore în bar și, în plus, a vorbit foarte urît atunci cînd a aflat că nu a luat concursul. La urma urmei, directorul are dreptul să-și aleagă oamenii cu care lucrează”, ne-au explicat, la unison, cele două directoare. Pe de altă parte, directoarea Maria Nedelcu a recunoscut, într-o discuție neoficială, că Maria Gălățeanu este soția viceprimarului de Hemeiuși și că această postură poate să aducă școlii niscaiva ajutor, în condițiile în care liceul depinde, financiar și nu numai, de Consiliul local. Directoarea Nedelcu a respins, însă, categoric varianta potrivit căreia gradul de rudenie cu pricina ar fi avut vreo influență în stabilirea cîștigătorului concursului de laborant. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns