Camera de Comert si Industrie Bacau a organizat, ieri, 10 mai, seminarul de prezentare a proiectului IPRforSEE – „Drepturi de Proprietate Intelectuala pentru Sud-Estul Europei”. Camera de Comert din Bacau este partener in proiect prin reteaua Enterprise Europe Network, alaturi de camerele de comert din Venetia si Ancona (Italia), de Austria Wirtschaftsservice (Austria), Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, Universitatea Ovidius Constanta, Camera de Comert Kilkis si Greek International Business Association – SEVE (Grecia), Central Hungarian Innovation Centre N.p.C. si Camera de Comert Veszprem (Ungaria) si Camera de Comert Uzice (Serbia).
Proiectul, lansat in anul 2009 – a spus Stefan Popa, seful Centrului Regional pentru Promovarea si Protectia Proprietatii Industriale (CRPPPI), de pe linga Camera de Comert Bacau -, se afla acum in faza implementarii si are ca scop cresterea competitivitatii IMM-urilor din tarile Europei de Sud-Est printr-o mai buna cunoastere si utilizare a instrumentelor de protectie a proprietatii intelectuale, precum si o mai buna protejare a ideilor si produselor pe piata, prin furnizarea de servicii de sprijin inovative. Proiectul se adreseaza institutiilor si specialistilor in proprietate intelectuala, carora le ofera o serie de instrumente inovative, utile in activitatea de consultanta destinata firmelor.
Cinci tipuri de servicii sint oferite celor interesati: Informarea firmelor nou infiintate in domeniul proprietatii intelectuale, Consiliere si cluburi de proprietate intelectuala, Prediagnoza in domeniu, Avantaj competitiv folosind proprietatea intelectuala si Tirguri comerciale si de protectia proprietatii intelectuale. Dintre acestea, consortiul din Romania din care face parte si camera de Comert din Bacau se concentreaza pe Informarea firmelor nou infiintate in domeniul proprietatii intelectuale si pe Protectia proprietatii intelectuale a IMM-urilor care participa la tirguri comerciale. „Urmarim – a precizat Stefan Popa – sa oferim firmelor servicii pentru a incuraja inovarea in afaceri, dar si protejarea ideilor si dezvoltarea de noi piete. Am luat, deja, legatura cu mai multe firme, pentru a forma grupul tinta cauia ne adresam si cu care vom conlucra in aceasta etapa a proiectului, pina in luna septembrie.”
Camera de Comert din Bacau conlucreaza, in acest proiect, cu Tehnopolis Iasi, cu Institutul de Proiectari pentru Automatizari Galati si Camera de Comert Constanta si asigura implementarea in teritoriu a acestuia. Pina acum au fost facute mai multe studii, in proiect, pentru a se vedea de ce au nevoie firmele in acest sens, specific fiecarei tari in parte. Aplicarea proiectului se face, in Romania, sub egida Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, la Bacau fiind organizat unul dintre cele 16 CRPPPI ale oficiului.
Pentru informarea firmelor nou infiintate care au putine cunostinte privind proprietatea intelectuala, se va pune accent pe informatiile despre evitarea greselilor uzuale in alegerea unei marci sau in protectia brevetelor, pentru care vor fi editate brosuri informative si se va proceda la consiliere individuala, dar si pe un web-site dedicat. De asemenea, pentru participarea firmelor la tirguri si expozitii se va recurge la consiliere privind aspectele practice legate de protectia proprietatii intelectuale si evitarea contrafacerii pentru firmele participante. La fel, vor fi intreprinse activitati de consultanta si wok-shop – uri si va fi publicat si distribuit un manual practic cu aceasta tematica (in forma tiparita si pe un web-site).
Lasă un răspuns