Temperaturile scazute din ultimele zile au trezit alerte in unele medii, in special in presa, cu privire la afectarea culturilor agricole. Mai joase cu circa zece grade, poate si mai mult in unele zone, temperaturile au dat peste cap destule planificari ale muncii in agricultura, dar – spun chiar specialistii in domeniu -, in zona noastra nu poate fi vorba de calamitarea culturilor agricole si nici de afectiuni care sa puna in pericol major ecolta viitoare. Timpul – cum spun oamenii de aici – este ceva mi intiziat ca de obicei, deci intrarea in vegetatie si dezvoltarea plantelor sint si ele intiziate, cu circa doua-trei saptamini.
Din Letea Veche, din pepiniera pe care o are acolo, dr. ing. Florin Acatrinei crede ca probleme, daca sint datorita frigului din ultimele zile, sint mai ales la polenizarea plantelor, pentru ca nu zboara albinele. „Sint, desigur, zone mai calde, dar si zone mai reci – a opinat specialistul in pomicultura. Pericol mare nu mai este, acum. Ar fi daca ar da bruma si inghetul. Dupa 10 mai, traditional, ar trebui sa nu mai apara astfel de pericole. Au fost usoare grindine, in unele zone, dar grindina este un accident meteorologic mai degraba specific verii si nu global. Bruma este, insa, un fenomen global, iar de ea abia mai scapa, pe ici pe colo, cite un fruct legat”.
Temperaturile scazute intirzie germinarea culturilor abia semanate. Aceasta poate influenta procentul de rasarire. Riscuri pot fi si la cei care s-au grabit si au semanat foarte devreme. In legumicultura, tot dupa 10 mai ar trebui sa se poata iesi cu rasadurile in cimp. „Daca ar mai fi pericol de bruma – a precizat Florin Acatrinei -, nici plantarea rasadurilor nu s-ar mai putea face la timp. Aceasta va intirzia, desigur, cresterea plantelor si recoltarea. Fructele, recolta, vor aparea mai tirziu pe piata. Si intrarea in vegetatie a fost un pic intirziata, ceea ce, pe de alta parte, nu a fost rau, pentru ca frigul din ultimele zile ar fi afectat plantele mai dezvoltate, inflorite”.
Din Tamasi, unde cultiva in special legume si face, an de an productie foarte buna, dr. ing. Viorel Alistar crede ca anul agricol intirziat cu circa doua-trei saptamini nu va afecta prea mult productia. „Cine avea de pus, in cimp, ridichi de luna, de exemplu, pina acum, pentru a iesi mai repede pe piata cu ele, ca trufandale, pentru un pret mai bun, poate a pierdut aceasta oportunitate – a spus specialistul. Dar, in rest, afectarea nu e prea mare. In solarii nu sint probleme, la cartofi nu, nici la ceapa. Un pic intirziat este, deci, dar nu se va influenta, din aceasta cauza, productia ulterioara. Probleme cred ca ar putea aparea la pomi, daca in unele zone a fost atit de rece si a prins inflorescenta. Insa nu am auzit de asemenea cazuri in zona noastra. La noi, cartoful incepe sa rasara, ceapa a rasarit. E, intradevar, un an agricol mai capricios, dar semanaturile s-au facut in perioada optima”. In fermele lui Viorel Alistar, din Tamasi, si griul a plecat foarte bine in vegetatie. „Am dat griului tot ce-i trebuie, acum apa sa fie si va fi griu frumos – spera proprietarul. Eu in fermele mele sint in grafic la culturile infiintate. Zvonurile alarmiste pot veni si de la unii care asteapta, probabil sa mai stoarca ceva bani de la stat, pentru eventuale calamitati si compromitere de culturi, dar situatii de acest gen nu prea sint reale”.
Lasă un răspuns