De citiva ani, guvernele care s-au perindat la cirma tarii s-au tot chinuit sa introduca obligativitatea asigurarii locuintelor. Masura se baza mai ales pe pagubele de milioane de euro provocate de inundatiile din ultimii ani in mai toata tara. In plus, s-a tinut cont si de faptul ca ne aflam intr-o zona cu risc seismic ridicat. O initiativa de a reintroduce asigurarea obligatorie la case a mai avut loc si in urma cu sase ani, insa, din pacate, s-a stins din fasa. Dupa mai bine de 15 ani de la desfiintarea acestei forme de asigurare obligatorie, in România sint asigurate facultativ mai putin de zece la suta din totalul locuintelor.
Obligativitatea asigurarii caselor, anulata acum 15 ani
Potrivit unui proiect de act normativ, ajuns deja de Camera Deputatilor, persoanele fizice si juridice vor fi obligate sa-si asigure impotriva dezastrelor naturale toate constructiile cu destinatie de locuinta aflate in proprietatea lor. Vor fi despagubite atit daunele produse ca efect direct al dezastrului natural (cutremur de pamint, alunecari de teren sau inundatii), cit si pentru daunele aparute ca efect indirect, prin cauze generate de producerea dezastrului natural. Nu vor fi luate in calcul dependintele care nu sint legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata, si nici bunurile din interiorul locuintei. „S-a facut o mare greseala, in 1995, cind a fost anulata obligativitatea asigurarii caselor. Trebuia doar sa modifice legislatia, nu sa o anuleze, astfel incit sa se aduca sumele asigurate si primele de asigurare la nivelul inflatiei. Sint curios cum il vor obliga pe om sa isi asigure casa, pentru ca nici in Occident nu se procedeaza asa. Ei au alte metode, indirecte, de a-l face pe om sa se asigure”, a aratat directorul unei importante firme de asigurari, prezente si in Bacau. Acesta mai spune ca mai bine ar fi fost sa se modifice unele normative, astfel incit sa nu se mai aprobe atit de usor construirea caselor pe malul apelor sau in zone cu riscuri mari de alunecare, prabusire etc.
10-20 de euro pe an, pentru asigurarea caselor
Cei care-si vor asigura casele vor putea primi de la asiguratori echivalentul in lei a 20.000 euro, pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic). Suma ajunge la echivalentul in lei a 10.000 euro, in cazul locuintelor de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic). Banii pe care-i vor plati proprietarii de locuinte pe polita de asigurare, respectiv prima obligatorie, vor reprezinta echivalentul in lei a 20 euro, pentru locuintele de tip A, 10 euro, pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie se achita integral, anual. Daca locuintele se afla in coproprietate, se va incheia doar un singur contract de asigurare obligatorie, indiferent de numarul coproprietarilor. Acest lucru va presupune plata unei singure prime obligatorii. Procentul din prima, datorat de fiecare persoana coasigurata, se va stabili in functie de cota parte din coproprietate care revine fiecarui coproprietar. Polita de asigurare va fi valabila pe o perioada de 12 luni. Mai retinem faptul ca, anual, orice contribuabil care si-a asigurat casa va putea solicita deducerea a 200 euro din impozitul pe venitul global datorat statului.
Lasă un răspuns