In presa bacauana, in ultimele luni, au fost publicate citeva stiri despre o interesanta initiativa a Asociatiei Culturale Pro-Basarabia si Bucovina – Filiala Onesti, fara a se da, insa, o mare importanta proiectului. De fapt, dincolo de textele succinte, precise si reci ale jurnalistilor avem de-a face cu un gest de adanc patriotism si cu o dorinta greu de cuantificat a unor oameni inimosi de a participa activ la trezirea sentimentului national romanesc.
In primul rind, este vorba despre Maria si Ghita Dohotaru, onesteni intreprinzatori si cu suflete de romani adevarati. Ei au hotarit ca pe cheltuiala lor sa realizeze primul monument din Republica Moldova dedicat unirii romanilor, lucrare ce va fi ridicata pe cea mai inalta culme de dincolo de Prut, la Nisporeni (316 metri). Este vorba de o Cruce a Mantuirii Neamului Romanesc, asemanatoare crucilor de la Putna si de pe dealul Perchiu din Onesti. Va fi o constructie metalica de 25 de metri, dotata cu instalatie electrica si va fi vizibila, in noptile senine, de la Vaslui si de la Iasi. Familia Dohotaru deja se apropie de finalizarea monumentului si se pregateste pentru a dona intregul ansamblu prietenilor din Moldova.
Ceremonia semnarii documentelor va avea loc la Biserica lui Stefan Cel Mare din Borzesti, loc legendar, plin de semnificatii pentru romani. Inainte de sfarsitul lunii mai, partenerii de peste Prut vor prelua oficial Crucea. Transportul pana la Nisporeni va fi achitat si asigurat de acelasi domn Ghita Dohotaru.
In Moldova, proiectul este sustinut de postul de radio Vocea Basarabiei, condus de doi unionisti remarcabili, Valeriu Saharneanu si Veaceslav Tibuleac. Ei au declansat campanii pentru stringerea fondurilor necesare finantarii lucrarilor pentru spatiul din jurul monumentului. Se va amenaja un parc si va fi ridicata o capela cu Hramul Tuturor Sfintilor Romani, loc de rugaciune si meditatie, lacas ortodox destinat unor ceremonii religioase ocazionale.
Ansamblu se afla in vecinatatea Manastirii Varzaresti si a Cimitirului Eroilor Romani. Costul lucrarilor de amenajare se ridica la peste 50 de mii de euro (din evaluarea celor de la Vocea Basarabiei). De aceea, pe 18 aprilie au organizat un radiodon. De asemenea, la statuile lui Stefan Cel Mare din Chisinau, Soroca si Nisporeni au instalat corturi unde romanii pot dona in conturile acestui proiect de mare amploare.
Fara banii necesari, lucrarile pentru drumul dintre Nisporeni si platoul pe care se va monta Crucea, pentru reteaua electrica si pentru celelalte utilitati vor fi cu greu finalizate. In plus, agitatia generata de campania electorala (pe 5 iunie, in Moldova sint alegeri…) „bruiaza” aceasta initiativa. Politicienii, chiar daca simt romaneste, nu-si uita interesele partinice.
Vlad Filat este originar din Nisporeni, iar adversarul sau politic, Mihai Ghimpu, este sustinut de Vocea Basarabiei. Fiecare ar dori sa obtina un „oaresce profit” de pe urma sentimentelor unioniste ale votantilor. Ii intelegem, ca romani sintem cu totii!… Cu toate acestea, initiatorii proiectului sint optimisti. Ei spun ca pe 12 iunie (dupa alegeri), de Rusalii, Crucea Mantuirii Neamului va fi sfintita si va lumina sufletele romanilor despartiti de istorie… Pentru ca altfel nu se poate!
Stefan RADU
Lasă un răspuns