Legea contabilitatii nr.82/1991 a fost modificata, recent, si completata cu noi prevederi, asupra carora a facut unele precizari Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau. „Prin actul normativ de modificare a legii – a spus directorul executiv al DGFP, Mircea Muntean – s-a considerat ca agentii economnici sau contribuabilii care realizeaza venituri sub 35.000 de euro pot depune situatii financiare anuale. Nu exista obligativitatea ca aceste situatii sa fie semnate de un expert contabil sau de un contabil autorizat. Ele pot fi tinute de persoane juridice, iar responsabilitatea cade asupra administratorului. S-a considerat ca trebuie simplificata, intr-un fel, aceasta activitate, precum si obligatiile mediului economic”.
Incadrarea entitatilor in aceasta categorie se face pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale, respectiv a balantei de verificare, incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizindu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii aceluiasi exercitiu financiar.
De asemenea, DGFP a facut precizari privind situatiile financiare anuale si a precizat ca situatiile financiare anuale, raportarile contabile si situatiile financiare anuale consolidate se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice. Persoanele juridice care de la constituire nu au desfasurat activitate, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul în strainatate, care de la constituire nu au desfasurat activitate, depun o declaratie pe propria raspundere in acest sens, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
Ministerul poate solicita entitatilor sa depuna, in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv a anului calendaristic, la unitatile teritoriale ale sale, o raportare contabila anuala, al carei continut se stabileste prin ordin al ministrului Finantelor Publice. (Petru DONE)
Lasă un răspuns