– familia lui Alexandru Tutuianu a anuntat medicii spitalului Judetean Bacau ca doreste sa doneze organele fiului lor decedat n cererea, una foarte rara, a fost facuta simbata dimineata, cind medicul curant a declarat moartea cerebrala a bolnavului- familia a cerut ajutor chiar de la medicul Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii -parintii sustin ca spitalul a tergiversat prelevarea organelor si a demarat pocedurile abia marti dupa-amiaza, cind organele nu se mai puteau folosi- conducerea ASP Bacau spune ca nu a stiut nimic de caz pina miercuri dimineata, desi era normal sa fie informata n secretarul Raed Arafat a cerut o ancheta
Caz incredibil la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. Familia unui tinar, aflat in moarte cerebrala dupa un accident de circulatie, spune ca s-a rugat de medici sa doneze organele fiului lor, dar acestia nu s-au implicat. Abia dupa citeva zile s-a dat un verdict, anume ca a trecut prea mult timp de cind tinarul este in moarte cerebrala si organele nu mai pot fi folosite. Aceasta in timp ce zeci de mii de pacienti stau la coada in asteptarea un organ salvator, chiar si ani.
Cazul a ajuns in atentia Ministerului Sanatatii. Alexandru Tutuian (24 de ani) a fost implicat vineri seara intr-un accident rutier, la iesirea din Bacau spre Onesti. Tinarul a fost dus la spital, cu grave traumatisme cranio-cerebrale. „Simbata dimineata, am declarat ca pacientul se afla in moarte clinica. Am urmat pasii legali si, pentru ca familia era dispusa sa doneze organele pacientului pentru transplant, am anuntat conducerea”, a declarat medicul neurochirurg Vlad Buburuzan.
„Am vrut sa il donam din cap pina in picioare, sa ajutam alti oameni!”
Cazurile in care familia vrea sa doneze organele rudei sint foarte rare. De obicei, pentru un astfel de accept este necesara o munca de lamurire enorma si consilieire psihologica de specialitate. Acum, insa, familia s-a oferit sa ajute alti semeni, mai ales ca listele de asteptare pentru transplantul de organe includ mii de bolnavi. „Am vrut sa il donam din cap pina in picioare, sa ajutam alti oameni! Simbata dimineata, cind medicul a declarat moartea cerebrala, am vrut sa incepem aceste demersuri, mai ales ca stim ca este o procedura ce trebuie sa se faca repede. Cei de la spital ne-a spus ca vine week-end – ul, ca trebuie sa se faca o comisie. Abia marti dupa-amiaza au declarat oficial moartea cerebrala si a venit o comisie de la Iasi, care a spus ca a trecut prea mult timp si nu se mai poate face prelevarea. Am sunat simbata chiar la medicul Arafat, care a spus ca va face tot ce e posibil. De toate s-a ocupat logodnica fiului meu. Mai mult, masina de la Salvare a ajuns la 15 minute dupa accident si, la fel de tirziu, politia, desi este aproape”, a declarat Ioan Tutuianu, tatal victimei. El a tinut sa le multumeasca colegilor de la SC Ellvmag din Tirgu Ocna si sefilor lui pentru spirjinul material si moral acordat la aceasta napasta.
Ramona, logodnica baiatului, a confirmat cele spuse de parinte, dar prefera sa astepte rezultatul anchetelor. „Vrem sa vedem ce se va intimpla la final, dupa ce politia va face ancheta ei in privinta producerii accidentului, iar domnul secretar de stat Arafat va avea rezultatul anchetei la spital”, a spus logodnica.
Bilbiieli la spital
Conducerea Spitalului Judetean se apara spunind ca moartea clinica oficiala s-a declarat abia marti dupa-amiaza, adica la patru zile dupa ce a fost declarata de medicul curant. „Familia era foarte amatoare sa doneze tot, din cap pina in picioare, dar este o intreaga procedura ce trebuie urmata”, a declarat medicul Valerica Ciobanu, director medical la SJU Bacau. Recunoaste, insa, ca a cerut ajutorul celor de la Iasi abia marti. „Personal m-am ocupat de caz si am sunat la Centrul Regional de Transplant din Iasi, unde am vorbit cu Raluca Neagu, marti. Asta desi pacientul trecuse prin doua stopuri cardiace. Coordonatorul s-a sfatuit cu un medic de anestezie si terapie intensiva din Iasi si, echipa SMURD s-a deplasat in Bacau, cu medici specialisti din Iasi. Au stabilit ca nu poate dona organe pentru ca starea lui a fost critica. Organele interne nu au fost suficient irigate si nu mai puteau fi recoltate. Tot marti s-au facut si examenele virusologice”, a mai spus medicul Ciobanu.
In ceea ce priveste intirzierea intre cele doua momente, explicatia conducerii Spitalului Judetean este ca „prima noastra grija a fost sa salvam pacientul si apoi donarea. Simbata si duminica ne-am luptat sa salvam pacientul. Moartea cerebrala se declara de o comisie, formata din seful sectiei de Neurologie, medicul Ileana Gavriliu, care este in concediu si a fost inlocuita de Ludovic Biro, de sefa de la Neurochirugie, Viorica Rusu, si de sefa ATI, Ionelia Comanescu, care au facut oficial acest lucru marti. In astfel de situatii trebuie sa ne miscam repede, dar si sa respectam o procedura. De altfel, logodnica s-a ocupat de acest aspect, ori familia este cea care trebuie sa vrea”, a mai spus Valerica Ciobanu.
Secretarul de stat Raed Arafat a cerut o ancheta
Contactat telefonic, secretarul de stat de la Sanatate, medicul Raed Arafat, care este si seful SMURD, declara ca a fost anuntat de cazul din Bacau. „Am fost contactat simbata de familie, care mi-a spus ca vrea sa doneze organele pentru transplant. Am recomandat sa ii contacteze pe cei care raspund, de la spital si Centrul Zonal de Transplant de la Iasi. Este un lucru foarte rar cind familia initiaza un astfel de demers. Nu imi explic de ce de simbata pina acum nu s-a realizat prelevarea de organe, de cind a anuntat familia si voi face verificari! Il voi anunta si pe presedintele Agentiei Nationale de Transplant sa verifice ce s-a intimplat la Centrul Zonal si la Spitalul Judetean Bacau”, a declarat medicul Arafat.
ASP Bacau a aflat despre caz de la ziaristi
Aceleasi proceduri invocate de conducerea SJU Bacau cer ca, pe linga Centrul de Transfuzii de la Iasi, in astfel de situatii, sa se anunte si reprezentantul Ministerului Sanatatii in judet, respectiv conducerea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Bacau. Aici, insa, s-a aflat despre caz in urma documentarii noastre. „Trebuia sa fim informati, era obligatia spitalului! Voi face verificari, pentru ca aflu acum de la dumneavoastra despre o astfel de situatie!”, a declarat medicul Mihaela Popescu, directorul ASP Bacau.
La spital, acest aspect a fost o simpla omisiune, probabil generata de graba de a preleva organele pacientului. Sau s-a dorit sa se elimine pasi birocratici. „Noi avem anumite etape si prima a fost sa luam legatura cu Centrul Zonal Iasi. Nu am anuntat ASP-ul de caz pentru ca am considerat ca este o problema ce tine de spital si ca trebuie rezolvata pe plan intern”, a precizat directorul medical al SJU Bacau
„Medicii bacauani nu au stiut ce sa faca intr-o astfel de situatie!”
Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Zonal de Transplant de la Iasi, spune ca gestul medicilor bacauani de a anunta este laudabil. „Medicii bacauani nu au stiut ce sa faca intr-o astfel de situatie! Este laudabil ca ne-au contacat, mai ales ca nu sint nominalizati centru zonal si nu au prin lege nici o obligatie sa anunte. Ministerul Sanatatii ar trebui sa organizeze un curs de specializare pentru medicii anestezisti din spitalele din tara pentru a sti sa reactioneze in astfel de situatii”, spune medicul Neagu. Ea a mai explicat ca diagnosticul de moarte cerebrala se pune in urma unei examen la electroencefalograf. „Medicul curant nu putea declara moartea cerebrala fara acest examen, asa spune legea in Romania. Din cite am aflat, in Bacau exista acest aparat in policlinica, ori medicul care face analiza nu era simbata”, mai spune expertul din Iasi. Ciudat, insa, este faptul ca nici ea si nici ceilalti medici ieseni nu au folosit aparatul cind au declarat moartea cerebrala marti. „Am facut o serie de teste specifice si o examinare neurologica amanuntita. Diagnosticul a fost pus de un neurolog si un medic anestezist. Marti, cind am fost la Bacau, familia a refuzat sa il luam la Iasi pentru prelevare”, a precizat Raluca Neagu.
Un sistem sanitar plin de carente
La coada pentru transplantul de organe asteapta zeci de mii de romani. Din pacate, ramin victime ale unui sistem sanitar plin de carente. Lipsa specialistilor in spitale, care sa actioneze in astfel de situatii, sa anunte centrele regionale de transplant si sa preleveze organe ii lasa pe cei care au cu adevarat nevoie sa astepte pina in ultima clipa. Este greu de crezut ca Ministerul Sanatatii s-a multumit sa stabileasca niste centre si sa nu se ocupe de formarea medicilor din spitalele mici sau chiar judetene. Donatorii de organe nu ajung numai in marile centre universitare. Asa cum ne-a mai spus sefa Centrului Regional din Iasi, cursul pentru astfel de situatii a costat-o 2.600 euro, acum doi ani, pe care i-a platit din buzunarul ei.
Romania a zis
ceva tipic pentru noi romanii.
ella a zis
Nu sistemul este de vina ,ci (ne)oamenii care „lucreaza ” in el ! Iar la Bacau(din experienta mea si a altora ) , paranteza si ghilimelele de mai inainte nu exista ! Incompetenta, suficienta , plictiseala , dorinta de capatuiala si aroganta sunt cuvintele de ordine in spitalul din Bacau !!!!
P.S. Si apoi , era simbata …!!!!
Anonim a zis
ce se poate spune, indolenta chiar nesimtire criminala!suntem atat de putin dispusi sa facem ceva pentru un semen de-al nostru si ne pretindem crestini! traim intr-o permanenta agitatie fara sa facem nimic, adac s-ar face o statistica cat ne costa faptul ca suntem indiferenti, cu siguranta am fi in orice top din lumea asta.
completare..... a zis
nu numai in top, ci chiar pe primul loc.
Cip a zis
transplant interzis = o sansa la viata refuzata, interzisa pt. 3-4 oameni care ar fi avut nevoie vitala de acele organe
Bogdan..... a zis
Oare si cand faci un bine trebuie sa dai spaga? In acel hal a ajuns Romania asta.
Anonymous a zis
Eram pe acolo si i-am dat niste sfaturi logotnicei. Oricum nu se va intampla nimic deoarece sunt mana in mana si poate le e frica sa vb.