Comisia Europeană a lansat joi procedura de infringement împotriva României cu privire la acordul bilateral al ţării noastre cu Rusia în domeniul serviciilor aeriene, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială.
Aceasta constituie prima fază a procedurii de infringement. Executivul european este îngrijorat că acordul poate afecta tratamentul egal al companiilor aeriene din Uniunea Europeană şi concurenţa dintre companiile aeriene europene.
Acordurile bilaterale privind serviciile aeriene încheiate între un stat membru al UE şi o ţară terţă trebuie să conţină o ‘clauză de desemnare a UE’ prin care se recunoaşte faptul că termenii respectivelor acorduri se aplică în egală măsură tuturor companiilor aeriene din UE, nu doar celor ale statului membru în cauză. Această obligaţie reprezintă un element esenţial al pieţei comune europene a serviciilor aeriene, creată la începutul anilor ’90, care le garantează tuturor companiilor aeriene dreptul de a opera în aceleaşi condiţii oriunde în Uniunea Europeană.
Cerinţa privind introducerea ‘clauzei de desemnare a UE’ a fost confirmată în anul 2002 de hotărârile Curţii de Justiţie a UE (CEJ) privind ‘cerul deschis’. CEJ a decis că prevederile din acordurile privind serviciile aeriene care conferă avantaje numai companiilor aeriene ale statului membru în cauză contravin normelor UE privind libertatea de stabilire (prevăzute în prezent la articolul 49 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene).
De atunci, majoritatea acordurilor cu ţări terţe au fost adaptate conform hotărârilor CEJ. Rusia este una dintre puţinele ţări din lume care nu recunoaşte faptul că toţi transportatorii aerieni din UE trebuie trataţi în mod egal şi că orice acord bilateral trebuie să includă ‘clauza de desemnare a UE’ şi să se aplice tuturor. Acest fapt generează probleme grave de ordin practic, putând compromite exercitarea drepturilor de trafic, de exemplu, în cazul companiilor aeriene preluate de un transportator aerian din alt stat membru al UE.
În absenţa unei reacţii satisfăcătoare din partea României în termen de două luni, executivul UE va transmite un aviz motivat prin care va solicita României să îşi modifice acordul bilateral privind serviciile aeriene încheiat cu Rusia. CE a trimis deja avize motivate şi Austriei, Finlandei, Franţei şi Germaniei în octombrie 2010, Belgiei, Danemarcei, Italiei, Luxemburgului, Olandei, Suediei şi Marii Britanii în ianuarie 2011, Ciprului, Irlandei, Poloniei, Portugaliei, Slovaciei şi Spaniei în februarie 2011, Estoniei, Greciei, Ungariei, Lituaniei, Maltei şi Sloveniei în martie 2011, precum şi Republicii Cehe şi Bulgariei în aprilie 2011.AGERPRES.AGERPRES
Lasă un răspuns