Presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Aurorizati din Romania (CECCAR), prof. univ. dr. Marin Toma, a facut pentru a doua oara publice, pe un canal media important, opiniile sale cu privire la recenta modificare a Legii contabilitatii, prin care tinerii absolventi de studii superioare economice pot sa organizeze si sa conduca activitatea de contabilitate a intreprinderilor cu o cifra de afaceri sub 35.000 de euro si cu active de pina la 35.000 de euro. Reputatul specialist a dialogat, pe aceasta tema, cu Liviu Rogojinaru, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania.
„Permisiunea la activitatea de contabilitate a absolventilor nu este este problema esentiala in ceea ce priveste modificarea adusa Legii contabilitatii – a opinat Marin Toma. Modificarile la lege sint foarte mari si ar putea fi impartite in trei grupe. Este pentru prima data cind aceasta lege pregateste o deschidere totala spre standardele internationale de raportare financiara, ceea ce inseamna o contabilitate mai supla, in interesul intreprinderilor. Contabilitatea pentru sectorul privat are o mare suferinta: este subordonata fiscalitatii. Este o contabilitate pentru fisc, nu pentru intreprindere”. Schimbarea se impunea, pentru ca din 2012 in Romania sectorul bancar trebuie sa treaca la raportarea pe baza Standardelor internationale de contabilitate. De asemenea, modificarea legii aduce separarea organizarii si conducerii contabilitatii de intocmirea si semnarea situatiilor financiare, a bilanturilor. Este pentru prima data cind se face aceasta ruptura. „Este o deschidere in ton cu viziunea scolii anglo-saxone de contabilitate – a precizat Marin Toma. Nu e rau, pentru ca noi pregatim terenul extinderii aplicarii standardelor internationale d eraportare financiara inb Romania”.
Ce inseamna simplificarea contabilitatii
Modificarea Legii contabilitatii face si precizarea mai clara a unor termeni. De exemplu, definirea entitatilor de interes public. Modificarea legii aduce si o clarificare mai buna a ceea ce inseamna contabilitatea in cazuri particulare: obligatiile de raportare financiara ale entitatilor care functioneaza fara personalitate juridica, filiale ale unor societati cu sediul in strainatate sau obligatiile de contabilitate financiara in cazuri de restructurare a intreprinderilor, prin fuziuni, divizari etc. „Legea, modificata – a precizat Marin Toma -, pregateste, de fapt, simplificarea contabilitatii. Simplificarea nu tine de largirea spectrului de profesionisti caretin contabilitatea. Simplificarea se va vedea cind vor aparea reglementarile contabile in legatura cu intreprinderile mici, cu cifra de afaceri de pina la 35.000 de euro. Simplificarea are niste limite, care nu pot fi impinsde prea mult. Noi sintem legati de unele raportari, de elaborarea conturilor nationale ale tarii, de raportari la organismele internationale, inclusiv Comisia Europeana”. Simplificarea prevede reducerea numarului de componente ale situatiilor financiare. Daca in actualul sistem o intreprindere are trei sau cinci componente ale situatiilor financire, in noul sistem simplificat pentru intreprinderile mici vor fi doar doua. Sint si aspecte legate de reglementarea pietii, iar aici unul este discutabil. „Se stie ca serviciilecontabile in mai toate tarile europene sint reglementate – a precizat presedintele CECCAR. Acum avem de a face cu o spargere a acestei situatii. Nu in sensul ca ar fi o parte regelemntata si alta nu. E vorba ca se creaza un alt tip de reglementare”.
Simplificarea nu exclude calitatea
Potrivit legii vechi, erau doua modalitati de tinere a contabilitatii unei intreprinderi: fie prin compartiment propriu de contabilitate, fie prin externalizare, contractind serviciile contabile cu o firma membra a CECCAR. Acum apare o a treia cale reglementata. „Absolventii care vor tine contabilitatea vor fi persoane angajate, dar nu potrivit Codului muncii, ci a Codului civil, pe baza de conventie civila – a mai opinat Marin Toma. Este o problema care trebuie sesizata. Sint multe interpretari, se fac discutii care nu au legatura cu realitatea. Serviciile contabile nu pot fi de doua categorii: de interes public la unele intreprinderi sau care nu sint de interes public, la altele. Ele trebuie sa fie de interes public pentru toate intreprinderile”. Patronatele vad cu ochi buni aceasta simplificare a legii contabilitatii, dar stau cu ochii si pe calitatea profesionala a contabiluilui. „Este un pas inainte – a spus Liviu Rogojinaru. Dar ce facem cu slaba pregatire profesionala a unor absolventi, pe care, dupa diplomele de absolvire, ii luam de buni? Administratorul intreprinderii semneaza bilanturile, in solidar cu contabilul, iar daca greseste el si eu gresesc si platesc”. Noii prestatori nu sint supusi niciunui control. Nimeni nu garanteaza calitatea pregatirii lui. Pe cind inrolarea intr-un organism profesional obliga la aceasta. Acolo perfectionarea profesionala este obligatorie minim 40 de ore pe an. „Noul contabil are oare si un comportament etic? – s-a intrebat Marin Toma Nici aici nu garanteaza nimeni. De asemenea, noul contabil nu are nicio raspundere pentru eventualele greseli, pe cind un contabil autorizat, un expert, nici nu primeste viza anuala daca nu are asigurare pentru malpraxis”.
Lasă un răspuns