• livada în care s-a aplicat o nouă tehnologie de tăiere a pomilor a rodit, în această toamnă, de două ori mai mult • noua tehnologie prelungește viața livezii cu cinci ani
Livezile societății Fructex Bacău par, în această toamnă, înflorite din nou. Flori mari ca de trandafir roșu sau de crizanteme albe și galbene par a împodobi pomii de la Fructex. Rînduri întregi de vegetație, aliniate ca pe sfoară, cu puțin mai înalte decît statul unui om, stau pline de rod: buchete mari de mere încarcă, în aceasă toamnă, ramurile pomilor, ca niciodaă.
Rodul croit din foarfecă
În livezile de la Fructex au intrat, în primăvara acestui an, aceleași cete de tăietori. Oameni obișnuiți cu foarfeca și ferăstrăul, veniți tocmai din Sîrca, Bălțăteși sau Filipeni, au avut, însă, surpriza să afle că trebuie săchimbe metoda de tăiere cu care s-au obișnuit, unii de zeci de ani. „Le-am cerut ceea ce nu au mai văzu niciodată – explică directorul societății Fructex, Ioan Viorel Rați. Să aplice, adică, o tăiere masivă a ramurilor, pînă aproape de axul central al pomului”. În primăvară, pomii de la Fructex arătau efectiv ca brazii de crăciun după ce li se taie ramurile pînă la cotor. „Rezultatul muncii noastre se vedea bine din șosea – spune Ioan Viorel Rați. Unii dintre colegii noștri ne-au și prevestit un fel de catastrofă, după o asemenea «mutilare». Ei n-au șiut, însă, că ceea ce am făcu noi, înr-un chip de-a drepttul revoluționar, era doar să aplicăm o metodă de tăiere verificată de specialiști, pentru care era necesar doar a crea îndemînarea necesară tăietorilor obișnuiți an de an cu altceva”.
Noua tehnologie de tăiere, „în fus” sau „spindel”, a înlocuit, asfel, la Fructex conceptul de culură „în palmetă”, cu ramuri lăsate în buiestru pe axul pomului. Ioan Viorel Rați spune că a aplicat noua meodă numai pe 20 de hecare, din cele pese 100 cîte are societatea, și a folosit chiar și o stratagemă de „verificare” a acesteia.
Cot la cot cu olandezul
În primăvară, a sosit la Fructex unul dintre cei mai buni specialiști în tăieri de pomi din Olanda. „Am început personal lucrarea, pe un pom aflat ceva mai departe de locul în care tăia, după noua metodă, olandezul – a precizat directorul societății din Bacău. Cînd am terminat, lucrările erau identice”.
Tăiatul, după tehnologia spindel, are la bază o teorie care pare simplă: ramurile atît de scurtate ale pomului vor lăsa, în vegetație, mult mai multă lumină și aer între ramuri și frunze. În acest fel, stilul fusiform hrănește mai bine pomul și permite creșteri vegetative la pomii deja îmbătrîniți care îi vor prelungi, acestuia, viața cu încă cinci ani. În livada de la Fructex, pomii au deja 20 de ani, iar pe 10 hectare a început înlocuirea lor. Dacă în livada:clasică:, în această toamnă s-au recoltat 20 25 de tone de mere la hectar, de pe cele 20 de hectare tăiate special producția a ajuns la 40 de tone la hectar. „Este o producție bună – a apreciat Ioan Viorel Rați. De la 20 de tone în sus, munca devine rentabilă. Trebuie, însă, păstrat un echilibru înte cantitate și calitate, iar noi tocmai asta urmărim aplicînd tehnologii mai bune”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns