Aparitia a numeroase cazuri severe de toxiinfectie alimentara, in mai multe tari din Uniunea Europeana, boli produse de bacteria Escherichia Coli eneterohemoragica, aparute in urma consumului unor alimente infectate, a pus in alerta autoritatile sanitare din Romania. Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau recomanda cetatenilor care au calatorit recent in tari precum Germania, Suedia, Danemarca, Spania si Marea Britanie sa acorde atentie sporita aparitiei unor simptome precum diaree cu singe si sa se prezinte de urgenta la medic. De asemenea, se recomanda populatiei respectarea cu strictete a unor reguli de igiena alimentara si personala, de natura sa previna imbolnavirile. Este vorba despre spalarea temeinca a mininilor cu apa si sapun dupa folosirea toaletelor, dupa atingerea animalelor sau dejectiilor animalelor, precum si spalarea miinilor inainte si dupa prepararea mincarurilor – in special dupa atingerea de carne cruda, oua in coaja etc. De asemenea, sint obligatorii spalarea sub jet de apa a fructelor si legumelor si depozitarea separata a carnii proaspete de alte alimente. „Trebuie asigurat tratamentul termic corespunzator al carnii si carnii tocate inainte de consum – cel putin 70 grade Celsius timp de doua minute in interiorul carnii. De asemenea, laptele proaspat (crud) trebuie fiert inainte de consum”, a spus dr. Cristina Matanie, reprezentant DSP Bacau. Persoanele care prezinta simptomatologie caracteristica bolilor cu transmitere infectioasa sa evite prepararea si servirea hranei, mai spun autoritatile sanitare bacauane. (M. Rotaru)
Lasă un răspuns