• peste 70 de tineri au luat ieri cu asalt Centrul de Formare Profesională Bacău, pentru a susține interviul primar • aceasta este a doua preselecție organizată la Bacău • firma brașoveană a fost deosebit de încîntată de aptitudinile tinerilor băcăuani
În județul nostru circa 9.000 de tineri termină un liceu, o școală
profesională sau de ucenici. Dintre aceștia, două mii și ceva de absolvenți vor urma o facultate. Restul vor îngroșa rîndurile șomerilor sau vor pleca în străinătate. Pentru cei din urmă s-a ivit șansa de a munci pe un vas de croazieră. Experiența profesională nu este necesară. Contează doar înălțimea, greutatea și să știi limba engleză.
Pe holurile Centrului de Formare Profesională (CFP) Bacău nu mai e loc să arunci un ac. Peste 70 de tineri stau și așteaptă. Îmbrăcați la patru ace, băieți și fete bat culoarul dintr-un capăt într-altul. Unii șoșotesc între ei. Toți trebuie să treacă prin „furcile” angajatorului. Un interviu în limba enleză. Au între 18 și 26 de ani. Își exersează aptitudinile la limba engleză pe ultima sută de metri. CV-urile sînt studiate intens și cu oarecare invidie. „Tu ai mai mult șanse, că ai terminat engleza”, o „săgetează” cu privirea o candidată pe o altă colegă. Printre băieți și fete se află și o femeie trecută de prima tinerețe. Tremură toată. „Fetița mea a intrat la interviu. Eu nu candidez”, explică ea unor tineri curioși. Se numește Ramona Constantin și a venit să-și suțină moral fiica. „Ramona a lucrat la centrul de calcul. A absolvit engleza intensiv la Liceul «Vasile Alecsandri». Are 22 de ani și, în prezent, este studentă în anul al II-lea la Universitatea «Bacovia», la marketing. A fost la mai multe interviuri ca să se angajeze, dar peste tot spuneau același lucru. Că ne vor contacta ei, și să așteptăm. N-au mai sunat niciodată. Îmi va fi foarte teamă dacă va pleca, mai ales că ea n-a mai fost niciodată departe de mine, dar important este să-i fie ei bine”, ne-a spus Mariana Constantin.
Majoritatea tinerilor care s-au prezentat ieri sînt din Bacău . Printre ei, și un tînăr din Roman. „Am 26 de ani. Sînt la limita vîrstei cerute. Mi-ar plăcea să las grădinăritul pe o slujbă la cazinou. Am mai lucrat în Turcia, dar pe cont propriu. Am fost și șofer la viața mea. Sînt din Roman, iar sora mea m-a sunată să-mi spună de această oportunitate”, ne-a declarat Bogdan Bogza. Ramona Nistor este profesoară de engleză, dar nu a lucrat nicioadată în acest domeniu. A absolvit facultatea anul trecut, dar cu toate că și-a dorit foarte mult să fie profesoară, a ales altceva, din cauza salariilor mici din învățămînt.
Vasul de croazieră înseamnă 300 de dolari pe lună
Se fumează țigară de la țigară. Cea mai la îndemînă metodă de a-ți reprima emoțiile. Toți sînt foarte concentrați și așteaptă să afle mai multe detalii despre plecarea în croazieră, deoarece anunțurile apărute în presă nu au fost prea explicite. Selecția este făcută de firma brașoveană Job Selection Romania. Aceasta recrutează personal tînăr, necalificat, pentru vase de croazieră. Posturile oferite de cele șase companii străine care au contract cu Job Selection sînt: ajutor de ospătar, debarasator de restaurant, barman-ospătar, ajutor de bucătar, cofetar, patiser, cameristă, personal de întreținere, dealer și casier de cazino, recepționer.
Cei doi reprezentanți ai firmei angajatoare și-au făcut apariția. Se împart formularele de prezentare care trebuie completate în limba engleză. Apoi, cîte doi, tinerii intră în sala amenajată pentru interviu. Acolo sînt întrebați despre ceea ce așteaptă ei de la această slujbă, bineînțeles în engleză. După ce răspund, dialogul continuă în română. Intervievatul este lăsat să se exprime, pentru că prioritară este capacitatea lui de a comunica.
Criteriile de selecție a tinerilor au fost: liceul absolvit, vîrsta între 18 și 26 de ani, aspect fizic, personalitate plăcute, abilitate de a lucra cu publicul, limba engleză fluent, cunoștințe minime de matematică, capacitatea de a distinge toate culorile, disponibilitate pentru program prelungit. „Scopul nostru este de a selecta pentru munca pe vase de croazieră din America, Italia și Asia, tineri care nu au nici o calificare. Locurile sînt nelimitate. Aici vor lucra ca ospătari, barmani, ajutoare de ospătari. Am revenit la Bacău pentru că tinerii selectați în prima serie au fost foarte serioși, buni vorbitori de engleză și dornici să se afirme”, ne-a declarat Viorica Cîrstea, reprezentantul firmei. Tinerilor care vor fi aleși li se vor oferi: condiții bune de lucru, cheltuieli minime în vederea îmbrăcării, transport, cazare, masă. Despre salariu nu s-au spus foarte multe, dar tinerii care au ieșit din sală îi informau pe colegi că e vorba cam de 300 de dolari pe lună. Acest lucru i-a făcut pe unii dintre candidați să strîmbe din nas. Contractul are o durată de 10 luni de zile, iar tinerii au posibilitatea de a-l prelungi la bordul navei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns